Цветанов: За 3 г. ГЕРБ изпълни 100% от обещаните реформи в МВР

Цветанов: За 3 г. ГЕРБ изпълни 100% от обещаните реформи в МВР
Цветан Цветанов представи пред Комисията по вътрешна сигурност доклад за „МВР 2009–2012 г. – равносметката“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ изпълни 100% от обещаните в предизборната си програма реформи в МВР за трите години на управлението си от 2009 г. насам, обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той представи пред Комисията по вътрешна сигурност доклад за „МВР 2009–2012 г. – равносметката“, предаде БГНЕС.

В представянето на дейността на МВР за периода 2009–2012 г. участва политическото и професионалното ръководство на МВР.

„Знаете, че една от критиките към нас бе неефективната борба с тежката организирана престъпност. Възстановихме ГДБОП. Важно бе да изпълним европейските стандарти със създаването на единния телефон 112. Създадохме и общинска полиция в София, Хасково, Бургас и др. градове“, изреди Цветан Цветанов.

„Поставихме началото и на специализираната куриерска служба към МВР, подмладихме ръководния състав на звената от вътрешното министерство, средната възраст на директорите в ОДМВР е 46,5 г.“, продължи вътрешният министър.

Освен това са били обединени Главна дирекция „Досъдебно производство“ с „Криминална полиция“.

„Важно бе да не хабим ресурс два пъти за критични ситуации с пожарната безопасност, гражданската защита и управлението при кризи и ги обединихме в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, отчете още Цветан Цветанов.

Направено бе обединение и между главните дирекции „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“, допълни той.

8000 полицейски служители извършват дейности по досъдебното производство, като целта им е по-малко върнати дела от прокуратурата за доразследване, посочи министърът.

„Дознателският състав е успял на първа инстанция в 96,9% от случаите да подпомогне процеса, водещ до произнасяне от съдиите. При щатната численост в МВР за първи път от прехода има разсекретяване, има достъпност на архивите на министерството, СРС-та подлежат на парламентарен контрол, има публичност на обществените поръчки и достъп до обществена информация“, отчете Цветанов.

#СРС #Криминална полиция #досъдебно производство #ГДБОП #„МВР 2009–2012 г. – равносметката“ #МВР #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"