Отиде си легендарният Джон Лорд

Отиде си легендарният Джон Лорд
Джон Лорд основа „Дийп Пърпъл“ през далечната 1968 г. заедно с барабаниста Иън Пейс. Той бе постоянен член на групата от нейното начало до пенсионирането си през 2002 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британският музикант Джон Лорд – бивш кийбордист на легендарната банда „Дийп Пърпъл“, почина в понеделник на 71 г.

В съобщение на официалния сайт на Джон Лорд се казва, че роденият в Лестър, Англия, музикант е развил фатална белодробна емболия в Лондон след продължителна битка с рака на панкреаса.

Обичащото го семейство е бдяло край смъртния му одър, се допълва в съобщението, цитирано от АП и БТА.

Джон Лорд основа „Дийп Пърпъл“ през далечната 1968 г. заедно с барабаниста Иън Пейс. Той бе постоянен член на групата от нейното начало до пенсионирането си през 2002 г.

Той бе съавтор на някои от най-прочутите парчета на „Дийп Пърпъл“ като „Дим над водата“ (Smoke on the Water) и по-късно, след оттеглянето си от бандата, се отдаде на успешна солова кариера.

По-рано този месец той отложи изпълнение на своя „Даръмски концерт“ (Durham Concerto) в Германия.

Британецът ще остане в историята с неповторимия си стил и незабравимите си парчета. Едно от тях е оркестровата творба Concerto For Group And Orchestra, което бе изпълнено за първи път в „Роял Албърт Хол“ през 1969 г.

Джон Лорд призна пред феновете си миналата година, че се бори с рака и че ще си вземе почивка от изпълненията на живо „докато се лекува и възстанови“.

„Естествено, ще продължавам да пиша музика – в моя свят тя е част от терапията – и очаквам да се върна в добра форма идната година“, писа той през август 2011 г.

На 30 октомври 2010 г. хора от всички възрасти препълниха зала 1 на НДК в София на концерта на Джон Лорд.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"