Митничари заплашват с протест заради местенето в Русе

Митничари заплашват с протест заради местенето в Русе
С решение на правителството по идея на финансовия министър Симеон Дянков няколко централни държавни администрации ще се преместят в провинцията. Сред тях е и управлението на Агенция „Митници", с чието местене наесен ще започне „чиновническата миграция".
A A+ A++ A

Митничари заплашиха да протестират срещу преместването на Централното митническо управление на Агенция „Митници" от София в Русе.

С решение на правителството по идея на финансовия министър Симеон Дянков няколко централни държавни администрации ще се преместят в провинцията.

Сред тях е и управлението на Агенция „Митници", с чието местене наесен ще започне „чиновническата миграция".

Според министър Дянков преместването ще има „освежаващ" ефект върху провинциалните градове, където имало кадърни и квалифицирани кадри.

По неособено ясни причини за седалище на митниците бе обявен град Русе.

„Потъпкват се изконни човешки и граждански права, гарантирани от конституцията - правото на достоен живот, на труд, на свободен избор," посочват недоволните митничари в отворено писмо, цитирано от „Медиапул".

„Грубо се погазват правата на бременните и майките с малки деца. Драмата за семействата и близките ни трудно може да се опише. Властта действа от позицията на силния, игнорирайки основни демократични принципи като чуваемост, откритост и диалогичност. Липсват всякакви компесаторни механизми за засегнатите служители," продължават митничарите.

„Подходът напомня тоталитарни методи на управление и няма подобен аналог в нито една страна членка на ЕС. Случващото се касае не само Агенция „Митници" и Изпълнителна агенция „Морска администрация", тъй като много скоро всички централни администрации ще бъдат засегнати от готвените промени в Закона за администрацията," се казва още в отвореното писмо.

Като ефекти от преместването на централните управления на администрациите от София в други градове на страната митническите служители изреждат: затрудняване на комуникациите и взаимодействието между отделните администрации, нарушаване функциите на централните управления, превръщане на централните звена в обслужващи звена на териториалните структури по места и обезличаването им.

„Преместването на централните администрации би довело до пълна подмяна на служителите, които досега са работили в тях с нови и неопитни и хора, които няма да бъде достатъчно да имат завършено висше образование, но ще трябва и много бързо да се превърнат във високо квалифицирани професионалисти, подпомагащи работата на териториалните структури, даващи им компетентни указания и управляващи изпълнението на функциите им," аргументират недоволството си митничарите.

„Тази реформа не е удар само по администрацията и нейните служители. Това е удар по управлението на държавата, което в един момент ще стане неконтролируемо, но ще бъде твърде късно за връщане назад," завършва писмото на митническите служители.

#агенция „Митници" #децентрализация #административна реформа #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"