Западът изнудва Сирия с още санкции, обяви Русия

Западът изнудва Сирия с още санкции, обяви Русия
За наше голямо съжаление сме свидетели на елементи на изнудване. Това е контрапродуктивен и опасен подход, заяви Сергей Лавров. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия заяви, че ще блокира ходове в Съвета за сигурност на ООН за удължаване на наблюдателската мисия в Сирия, ако западните държави не спрат да изнудват, заплашвайки със санкции срещу Дамаск.

Външният министър Сергей Лавров заяви твърдата позиция, преди да се срещне със специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан в Москва в понеделник, предаде „Ройтерс", цитирана от „Дневник".

Коментарите на Сергей Лавров вероятно ще обезкуражат западните дипломати, които се надяват, че Русия търси начин да изостави подкрепата си за Башар Асад, без обаче да губи международни позиции.

„За наше голямо съжаление сме свидетели на елементи на изнудване. Това е контрапродуктивен и опасен подход," заяви Сергей Лавров на пресконференция.

Външният министър заяви още, че Русия няма да подкрепи резолюцията за наблюдателската мисия, обсъждана в момента в Съвета за сигурност на ООН, защото тя съдържала заплахи за санкции, ако Башар Асад не изпълни мирния план на Кофи Анан, а в предложената от Русия версия такива заплахи няма.

Сергей Лавров също така заяви, че всяка договорка трябва да съдържа принципите, изведени на срещата между Анан и постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН в Женева на 30 юни.

„Ако партньорите ни се опитат да блокират нашата резолюция на всяка цена, тогава ООН няма да има мандат и ще трябва да напусне Сирия. Това ще бъде за съжаление," заяви Сергей Лавров.

В същото време танкове за първи път навлязоха в централния квартал „Майдан" на сирийската столица Дамаск, след като в различни краища на големия град цяла нощ имаше въоръжени сблъсъци между привържениците на опозицията и правителствените сили.

Междувременно в понеделник стана ясно, че сирийското правителство е обявило мароканския посланик в страната за персона нон грата като реципрочна мярка за същото действие на мароканските власти. Рабат също така призова за демократичен преход в Дамаск в отговор на желанието на народа.

#Русия #Сирия #Сергей Лавров #ООН #Съвет за сигурност на ООН #Кофи Анан #Башар Асад #танкове #Дамаск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »