Румънски евродепутат ощетил бюджета на ЕП с 400 000 евро

Румънски евродепутат ощетил бюджета на ЕП с 400 000 евро
През юли 2011 г. Националната дирекция за борба с корупцията започна криминално разследване срещу Адриан Северин, след като месец по-рано ЕП одобри свалянето на имунитета му. Снимка: news.portal-start.com
A A+ A++ A

Румънският евродепутат Адриан Северин ощетил бюджета на Европейския парламент с над 400 000 евро чрез сключването на договори с шест консултантски фирми, които никога не са извършвали услугите, за които им е било платено.

Обвинението срещу Адриан Северин беше повдигнато от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), съобщи информационният сайт „Зиаре", цитиран от „Медиапул".

Корупционен скандал се разрази в ЕП миналата година, след като британското издание „Сънди таймс" съобщи, че трима евродепутати - румънецът Адриан Северин, словенецът Зоран Талер и австриецът Ернст Щрасер са приели офертата на журналисти от вестника, представили се за лобисти, да внасят поправки в европейски директиви срещу 100 000 евро.

По-късно стана ясно, че и испанският евродепутат Пабло Салба също е замесен в случая.

През юли 2011 г. НДБК започна криминално разследване срещу Адриан Северин, след като месец по-рано ЕП одобри свалянето на имунитета му.

В понеделник прокурорите от НДБК разшириха разследването срещу евродепутата по делото, в което той бе обвинен във вземане на подкуп и търговия с влияние, като добавиха и обвинения в документни измами, съобщи „Аджерпрес".

Прокурорите започнаха разследване срещу Адриан Северин и за „използване или представяне на фалшиви, неточни или непълни декларации, които са довели до неправомерно получаване на средства" от бюджета на Европейския съюз.

Телевизия „Реалитатя" коментира, че обвиненията са изключително тежки и евродепутатът рискува години затвор.

Според обвинението в периода 2007-2010 г. Адриан Северин е използвал фалшиви документи и декларации, за да получи по некоректен начин средства от бюджета на Европейския съюз или бюджетите, администрирани от ЕС.

Парите отивали у негови приближени чрез консултанстки договори с шест румънски дружества, чрез които били извършени фиктивни услуги, отбелязва „Зиаре".

#Румъния #евродепутат #НДБК #Ернст Щрасер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"