ДПС: Всички медии в България да разкрият източниците си на финансиране

ДПС: Всички медии в България да разкрият източниците си на финансиране
A A+ A++ A
Всички медии в България да разкрият източниците си на финансиране. Такива промени в законодателството предложи депутатът от ДПС Делян Пеевски. "Целта на промените е да се покаже на обществото кой и с каква цел финансира медиите", обясни народният представител Хамид Хамид.
 
Делян Пеевски обаче не дойде в парламента, за да представи предложените промени в закона задължителното депозиране на печатни и други произведения. Сега този закон изисква всяко печатно издание да съобщи собственика си в началото на всяка календарна година, а информацията се вписва в регистър. 
 
С предлаганите промени регистърът ще се разшири и ще обхване собствениците не само на печатните медии, но и на онлайн изданията, радиата и телевизиите. Собствениците трябва да бъдат посочени до физическите лица. Вносителите изрично посочват, че законът ще обхване всички доставчици на "медийни услуги".
 
Вместо Пеевски промените представи колегата му Хамид Хамид от ДПС:
 
„Предложенията ни са в две посоки, като едното от тях е продължение на приетия през 2010 г. текст, с който се задължиха да се обявят действителните собственици на печатните издания, но наред с това ние допълваме текста, като се въвежда задължение да се осветят доставчици на медийни услуги, онлайн изданията, както и да се оповести и да се декларират всички приходи на тези издания. Тъй като по рекламните договори има фактура, там контролните функции са на НАП, там за нас всичко е ясно, но в обществото стои въпросът как, откъде и защо различни медии получават средства и срещу какво“, каза Хамид.

„Ние сме предложили на всяка календарна година всички медии да представят декларация пред Търговския регистър за всяко конкретно плащане към медията. Наред с това, другото предложение обхваща разпространителите на печатни издания, като смятаме, че те имат съществена роля в медийния пазар, тъй като от това каква част от това разпространение е контролира едно лице или една компания, зависи как точно и кои печатни издания ще намерят пазар. Следва пред министъра на културата да представят своите действителни собственици, както и точния брой на търговските пунктове, през които извършват разпространението на изданията си. По този начин обществото ще е наясно кой колко пункта разполага, кой колко контролира и в случай че министърът на културата установи, че някой разпространител има повече от една трета крайни пунктове за разпространение, ще прати информацията към Комисия за защита на конкуренцията и ще се задейства антимонополното законодателство“, допълни още Хамид Хамид от ДПС. Междувременно в началото на пленарното заседание народните представители отхвърлиха други законодателни промени на ДПС -  в Закона за българското гражданство. Целта на промените и изселниците в Турция да си върнат гражданството.

 

#медии #финансиране #ДПС #Делян Пеевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »