МВФ понижи глобалната си прогноза за икономически растеж

МВФ понижи глобалната си прогноза за икономически растеж
МВФ намали прогнозата си за глобален икономически растеж за 2013 г. от 4,1% до 3,9%, намалявайки очакванията си за най-развитите и за развиващите се икономики. Снимка: bajansunonline.com
A A+ A++ A

Международният валутен фонд понижи глобалната си прогноза за икономически растеж и предупреди, че нещата може да се влошат допълнително, ако политицте в Европа не действат бързо и решително, за да се справят с дълговата криза в региона.

МВФ намали прогнозата си за глобален икономически растеж за 2013 г. от 4,1% до 3,9%, намалявайки очакванията си за най-развитите и за развиващите се икономики.

Прогнозата за 2012 г. остава 3,5 на сто, която е същата като направената през април.

В средногодишната си прогноза за световната икономика, МВФ също така изрази притеснения, че капацитета на развиващи се икономики като Китай, Индия и Бразилия, може да е по-малък от предполагания и в бъдеще растежът може да бъде разочароващ, предаде „Ройтерс", цитирана от „Дневник".

„Рисковете за понижаване на тази слаба глобална прогноза продължават да са големи. Най-непосредственият риск е забавяне или недостатъчно действие от страна на политиците, което да ескалира допълнително кризата с еврото," пише МВФ.

Според финансовата институция развитите икономики ще пораснат само 1,4% тази година и 1,9 на сто през 2013 г.

Развиващите се държави от своя страна според МВФ ще регистрират ръст от 5,9 на сто през 2012 и 5,6 на сто през 2013 г., което е понижаване спрямо предишната прогноза с 0,01 процентен пункт.

МВФ също така намали очакванията си за ръста в еврозоната с 0,7% през 2013 г. и запази прогнозата си за свиване от 0,3 на сто през 2012 г. МВФ вече очаква, че икономиката на Испания ще се свие през тази и през идната годината.

В същото време фондът приветства приетите от европейските лидери мерки на срещата през юни като „стъпки в правилната посока", но призова за още фискална и банкова интеграция.

МВФ също така призова за създаването на общоевропейска програма за гарантиране на депозитите и механизми за спасяване на банките в затруднение.

„Най-голям приоритет е решаване на кризата в еврозоната," пише МВФ и настоява Европейската централна банка да осигури достатъчна ликвидност, за да се подкрепят банките. ЕЦБ също така трябва да смекчи монетарната си политика според МВФ.

Кризата в Европа обаче не е единствената заплаха за глобалната икономика, подчертават от МВФ.

Съществуват притеснения, че политическият дебат във Вашингтон как да бъдат избегнати автоматичните съкращения в държавните разходи и увеличаването на данъците през идната година.

САЩ са изправени пред т.нар. от икономистите „фискална скала"- изтичане на данъчните облекчения от ерата на президента Джордж Буш и автоматично съкращаване на 1,2 трилиона долара разходи.

Това може да се окаже достатъчно, за да се прати слабата възстановяваща се американска икономика отново в рецесия.

Преди края на годината се очаква дългът на САЩ да достигне тавана от 16,4 трилиона долара, което увеличава притесненията от фалит, ако Конгресът отново не увеличи този праг.

Макар и финансовите анализатори да вярват, че Конгресът и Белият дом ще намерят начин да избегнат тази фискална влакова катастрофа, МВФ предупреждава за потенциална значителна реакция на пазарите, ако постигането на консенсус бъде заплашено.

Притеснения съществуват също така и за растежа на развиващите се икономики. МВФ пише, че те са изправени пред „необикновенна неяснота", тъй като глобалният растеж се забавя и инвеститорите намаляват рисковите си вложения.

По-рано през тази година политиците от развиващите се държави се притесняваха от голям приток на капитали и прекален апетит към валутите им. Сега страховете са изместени от притеснения от бърза амортизация и непредсказуеми обменни курсове.

Валути като бразилският реал и индийската рупия са се амортизирали с 15-25% за по-малко от тримесечие, отбелязва МВФ.

„В развиващите се икономики, политиците трябва да бъдат готови да се справят с намаляващ обем на търговия и непредсказуемост на капиталовите потоци," пише в доклада.

МВФ намали прогнозата за растеж на Китай през 2012 г. до 8% от 8,2 на сто и сега очаква растеж от 8,5% през 2013 г., което е понижаване с 0,3 процентни пункта спрямо по-ранната прогноза.

Прогнозите за Индия също са били рязко намалени от 6,9 на сто до 6,1% растеж за 2012 г. и до 6,5 на сто от 7,3% увеличение за 2013 г.

В същото време растежът в Африка изглежда стабилен с 5,4% през тази и 5,3 на сто през идната година, тъй като регионът остава сравнително изолиран от външните финансови сътресения.

МВФ също така пише, че растежът в Близкия изток ще е по-голям тази година, тъй като ключовите производителки на петрол увеличават производството си и икономиката на Либия се възстановява от гражданската война през 2011 г. Прогнозата за тази година е растеж от 3,7%.

#МВФ #Европа #Китай #Индия #Бразилия #Близък изток #Либия #петрол #икономически растеж #САЩ #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »