Трансграничната престъпност носи приходи от 870 млрд. долара годишно, отчете ООН

Трансграничната престъпност носи приходи от 870 млрд. долара годишно, отчете ООН
Според ООН изчислените 870 млрд. долара се равняват на 1,5% от световния БВП, а криминалните групи може да дестабилизират цели региони.
A A+ A++ A

Оборотът от трансграничната организирана престъпност е около 870 млрд. долара на година, което е шест пъти повече от стойността на официалната помощ за развитие.

Това посочва доклад на службата на ООН за борба с наркотиците и организираната престъпност, която започва международна кампания с цел да насочи вниманието към размера и цената на трансграничните престъпни мрежи, предаде „Дневник", позовавайки се на „Ройтерс".

Най-печеливш бизнес за престъпниците са трафикът на наркотици и фалшификациите, които носят приходи съответно от 320 млрд. долара и 250 млрд. долара. Трафикът на хора носи около 32 млрд. долара годишно.

В доклада се посочва още, че справянето с тази „заплаха за мира" е едно от най-големите световни предизвикателства.

„Транснационалната организирана престъпност достига всеки регион и всяка страна по света," подчертава ООН в доклада.

„Милиони жертви страдат всяка година заради дейностите на организирани престъпни групи," казва службата в изявление.

Според нея изчислените 870 млрд. долара се равняват на 1,5% от световния БВП, а криминалните групи може да дестабилизират цели региони.

Говорител заяви, че службата за пръв път изготвя оценка за транснационалната организирана престъпност, като използва вътрешни и външни източници, така че за момента няма възможност да направи сравнение и да установи някаква тенденция.

Докладът се доближава до данни за трафика на хора от Световната организация на труда, както и за фалшифицираните стоки от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

#ООН #престъпност #трафик на хора #трафик на наркотици #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"