Два големи завода в Търговище спират работа

Два големи завода в Търговище спират работа
„ЛВК Винпром" АД затваря заради отнет лиценз след системни нарушения. На улицата остават над 300 души, повечето от които са тесни специалисти в областта на винопроизводството. Снимка: lvk-vinprom.com
A A+ A++ A

Още 350 души ще останат без работа в Търговище – един от градовете с най-висок ръст на безработица в България, след като два големи завода спират работа.

Единият е „ЛВК Винпром" АД, който затваря заради отнет лиценз след системни нарушения, а другият е на „Кока Кола", който прекратява дейността си заради консолидацията на производствената инфраструктура, предаде „Медиапул".

Нивото на безработица в Търговище е едно от най-високите в страната - около 20% при 13% средно за страната, по данни на НСИ.

Разрешителното на „ЛВК Винпром" е отнето след установени системни нарушения, съобщи „Дарик".

В момента служителите на митническата администрация провеждат предварителната инвентаризация, свързана с прекратяване на лиценза.

На улицата остават над 300 души, повечето от които са тесни специалисти в областта на винопроизводството.

Заводът за производство на безалкохолни напитки от марките на „Кока Кола" ще бъде закрит през есента, съобщиха от „Кока Кола ХБК България".

Производствената им база от Търговище се мести в Костинброд с цел оптимизация. Причината за затварянето на завода са намалелите продажби на безалкохолни напитки в страната през последните 3 години.

Преструктурирането ще засегне 55 служители, като от българския филиал на „Кока Кола" твърдят, че няма да има съкращения.

На служителите ще бъдат предложени 30 постоянни и повече от 32 сезонни работни места в Костинброд и други локации на компанията.

Трудовите договори на служителите, които не поискат да се преместят, ще бъдат прекратени, като те ще получат по-високо обезщетение от предвиденото в закона.

Центърът на „Кока Кола" в Търговище ще продължи да работи като складова база и отдел продажби.

Другите два големи завода в Търговище, които продължават да работят, са за акумулатори и плоско стъкло.

#Търговище #безработица #Костинброд #вино #безалкохолни напитки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"