Жегата продължи да чупи рекорди и в понеделник

Жегата продължи да чупи рекорди и в понеделник
Най-топлият български град обаче е Сандански, където е отчетен и рекорд за 16 юли. Там в понеделник живакът скочи до 38,8 градуса. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Рекордните жеги над България продължават и в горещия понеделник, когато бяха отчетени температурни рекорди в 5 метеорологични станции в страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Към 18:00 часа рекордно високи градуси са регистрирани в 4 станции из страната, а на Черни връх е изравнен рекордът от 19,4 градуса за днешния ден от 2002 г.

На нос Емине измерената температура е 36 градуса. Предишният рекорд е бил през 2011 г., когато термометрите са показвали 34,4 градуса.

Вторият рекорд е на връх Мусала – 16,6 градуса. Предишният рекорд е бил измерен през 2002 г., когато са отчетени 16,5 градуса.

Третият рекорд е в местността Рожен в Родопите, където термометрите са показали 28 градуса.

Най-топлият български град обаче е Сандански, където е отчетен и рекорд за 16 юли. Там в понеделник живакът скочи до 38,8 градуса.

В София столичани и гости на града се радваха на летните 30,7 градуса.

За разлика от неделя, когато картата на България беше в червен и оранжев цвят заради много високите температури, за вторник от НИМХ обявиха жълт код в Централна, Северна, Източна и в част от Югозападна България.

Кодът е в сила заради високи температури в 18 области. Над останалите 10 области кодът е зелен.

Високи ще бъдат температурите в Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Велико Търново, Плевен, Разград, Силистра, Добрич.

#НИМХ #БАН #температурен рекорд #червен код #оранжев код #Сандански #жеги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"