Цацаров: Отбелязваме най-ниското до момента ниво на контрабанда при цигарите

Цацаров: Отбелязваме най-ниското до момента ниво на контрабанда при цигарите
A A+ A++ A

Отбелязваме най-ниското до момента ниво на контрабанда при цигарите - 6%. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след представянето на резултати от изследване за контрабандата на цигари.

На първо място искам да отбележа, че формулировката, под която е обозначено проучването "цигари, непредназначени за местния пазар" е изключително деликатна и в същото време показваща за какво става дума. Най-общо казано става дума за това, което представлява незаконна търговия, контрабанда и което в крайна сметка осъществява и престъпни състави. Въпреки деликатната формулировка "цигари, непредназначени за местния пазар", не може да не отбележим няколко неща. На първо място плюсовете – да, 6% е най-ниското ниво, мерено до момента. Тези 6% обаче не бива да ни успокояват, защото в рамките им маржовете са много големи по места, заяви Цацаров. По думите му има места с много нисък процент и места с много висок. Ако Хасково, с най-висок процент, го обясняваме географски, възникват въпросите за Велико Търново и Пазарджик. Такива въпроси възникват и по отношение на марките цигари с оглед на това, че отново лидер остава една и съща компания. Така или иначе усилията и на прокуратурата, и на МВР са свързани не само с противодействието на незаконната търговия с цигари. Това е само един от спектрите на нашата работа.

Само снощи са задържани 32 кг хероин, допълни той. Според главния прокурор не е възможно тези резултати да бъдат постигнати, ако липсва партньорството между държавните органи и бизнеса, който е заинтересуван да работи на светло. Не можем да кажем, че тези 6% са резултат само на работата на митници, прокуратура, МВР и т.н. Благодаря трябва да се каже и на всички икономически оператори, които подкрепят тази инициатива и без партньорството на които тези 6% биха били абсолютно невъзможни. Силното партньорство на светлия бизнес с държавата е от изключително значение за тези проценти, каза още Цацаров.


#контрабанда #Сотир Цацаров #цигари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »