"Гражданска война", ако Молдова се присъедини към Румъния

"Гражданска война", ако Молдова се присъедини към Румъния
A A+ A++ A

Активизирането на привържениците на обединение между Молдова и Румъния може да доведе до гражданска война в Молдова, заяви президентът на страната Игор Додон в интервю по телевизия „НТВ Молдова“, цитирано от БГНЕС.

„Искам да бъде ясно: обединението [с Румъния] би означавало гражданска война. Не ме е страх да говоря за това. Ние няма да позволим на когото и да било да унищожи държавността на Молдова и ще използваме за това всички законни средства, а ако действате незаконно, ще получите съответния отговор“, каза президентът. Той отбеляза, че ситуацията от 1918 г., когато молдовските депутати „били принудени от румънски войници да гласуват за обединение, повече няма да мине“.

Додон припомни, че най-сложните периоди в съвременната си история Молдова е преживяла след изблици на национализъм и идеи за обединение „с Румъния, когато гонеха представителите на други националности от Молдова“. Според него това предизвикало напрежение в Гагаузия, която обяви създаването на своя автономия, а също и въоръжения конфликт в Приднестровието през 1992 г., който и до ден днешен остава нерешен.

Додон предполага, че напрежението в страната му може и да е изкуствено предизвикано. „Възможно ли е на тези, които днес са на власт – демократите и другите партии – такъв сценарий да е изгоден? Защото те разбират, че ще загубят изборите през есента и искат да дестабилизират ситуацията. По този въпрос трябва да бъдем много внимателни“.

Призивите за обединение най-често се чуват в политиката в Румъния, където привържениците на тази идея представляват почти 68% от населението. Правителството на Молдова, от чието население около 28% подкрепят обединението с Румъния, предпочита да подминава с мълчание и да не реагира на призивите, чуващи се в Букурещ и Кишинев.

#Молдова #Румъния #гражданска война #Игор Додон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"