Министерството на финансите отчете успешна емисия дълг и в България

Министерството на финансите отчете успешна емисия дълг и в България
Търсенето на книжата е надвишило предлагането близо пет пъти, а среднопретеглената годишна доходност за одобреното количество от 40 млн. лв. е 4,73%.
A A+ A++ A

Министерството на финансите се похвали с успешна емисия дълг и в България, след като държавата пусна еврооблигации на международните пазари на 2 юли.

„Изключително позитивната оценка, дадена на България от страна на международната инвестиционна общност при емитирането на 5-годишните еврооблигации в началото на месеца, беше затвърдена и на днешния аукцион от ключовите за вътрешния пазар на ДЦК местни инвеститори“, съобщиха от Министерството на финансите.

Това е коментар по повод третото преотваряне на емисия с оригинален матуритет 10,5 години. Търсенето на книжата е надвишило предлагането близо пет пъти, а среднопретеглената годишна доходност за одобреното количество от 40 млн. лв. е 4,73%.

„Проведеният първи аукцион за пласмент на ДЦК на вътрешния пазар след успешното завръщане на България на международните капиталови пазари беляза успех в двата ключовите индикатора, измерващи доверието на инвеститорите – постигната доходност на аукциона и заявен инвеститорски интерес“, се казва в съобщението на финансовото ведомство.

Оттам посочват, че това е най-ниската доходност, отбелязвана за 10-годишни книжа от 2007 г. насам.

Доходността е значително под средната одобрена доходност от 5,35% на аукциона за същата емисия през месец януари и съответно 4,95% през март, уточняват от министерството.

На аукциона е регистриран и рекорден инвеститорски интерес от широк кръг инвеститори - банки, пенсионни фондове, застрахователни и животозастрахователни дружества, доверителни и гаранционни фондове, инвестиционни посредници и др.

Най-голям обем ДЦК от емисията са купили банките – около 50%, следвани от пенсионните фондове – около 38%, доверителни и гаранционни фондове – около 11%, и застрахователни дружества – около 1%.

Облигацията е референтна по отношение дългосрочния лихвен процент за оценка степента на конвергенция на България към икономическия и паричен съюз, се посочва в съобщението.

От финансовото министерство подчертават, че съгласно данните на ЕЦБ за хармонизирания дългосрочен лихвен процент за юни 2012 г. индикаторът за България е по-нисък от този на десет държави - членки на ЕС, от които 7 членки на еврозоната.

България се движи в едни граници с Латвия и Литва.

Постиганата доходност на първичен пазар е по-ниска от тази на последните проведени аукциони за облигациите със сходен матуритет на редица държави в Европейски съюз и региона - Унгария (7,82%), Испания (6,43%), Италия (5,82%), Литва (5,52%), Латвия (4,75%), Турция (9,7%) и други.

#Министерство на финансите #дълг #емисия #еврооблигации #доходност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници