Дончев: Приемането на България в ЕС не беше прибързано

Дончев: Приемането на България в ЕС не беше прибързано
В България нямаме политическа нестабилност, нямаме икономическа нестабилност, нямаме такива проблеми, каквито имат съседите ни, но като пресирана между двете държави – това не е най-комфортната позиция за страната, обясни Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По редица показатели България се справя много по-добре в сравнение с някои от старите страни – членки на ЕС, и приемането й в блока не е било прибързано, заяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

Ситуацията в Румъния, България и Унгария показва, че ЕС плаща цената за прибързаното си разширяване, коментира агенция „Франс прес“ на 13 юли.

Политическата криза в Румъния, събитията през последната година в Унгария и ситуацията в България във връзка с номинирането на съдии и уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която се намира в конфликт с властта, според АФП показват, че постиженията на демокрацията не са необратими.

Томислав Дончев заяви в Пловдив, че очаква мониторинговият доклад на Европейската комисия да е обективен, но не коментира възможността в него да са засегнати последните решения на Висшия съдебен съвет и уволнението на съдия Мирослава Тодорова, предаде БНР.

Според министъра по редица показатели България се справя много по-добре в сравнение с някои от старите страни – членки на Евросъюза, които предизвикват политически и икономически тревоги в Брюксел.

„България не създава проблеми, свързани с небалансиран бюджет. България не създава проблеми, когато говорим за средствата от ЕС. Тук контролната система работи по-добре, отколкото в повечето европейски държави. Това, мисля, че трябва да се оценява от всичките ни европейски партньори“, подчерта Томислав Дончев.

Запитан дали са притеснителни за България сигналите за замразяване на членството на Румъния в ЕС, ако политическата ситуация там се влоши след свалянето на президента Траян Бъсеску, Томислав Дончев заяви, че проблеми при съседите, означава негативно въздействие върху нас.

„Надявам се колкото може по-скоро политическата ситуация в Румъния да се стабилизира, защото, от една страна, имаме всички предизвикателства, свързани с Гърция, от другата страна – Румъния. Да, в България нямаме политическа нестабилност, нямаме икономическа нестабилност, нямаме такива проблеми, каквито имат съседите ни, но като пресирана между двете държави – това не е най-комфортната позиция за страната“, обясни Томислав Дончев.

В Пловдив министърът по управление на еврофондовете посети Областния информационен център, като подчерта значението на създадените в цялата страна подобни структури за по-пълната информираност на гражданите относно възможностите за финансиране на проекти от европейски средства.

#Томислав Дончев #еврофондове #ЕС #Гърция #Румъния #ВСС #Мирослава Тодорова #мониторингов доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"