Необичаина синя луна и пълно лунно затъмнение ще видим довечера

Необичаина синя луна и пълно лунно затъмнение ще видим довечера
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Нощното небе на 31 януари ще поднесе рядък троен спектакъл - суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение. Рядкото застъпване на астрономически явления ще даде възможност на учените да разберат повече за еволюцията на лунната повърхност, съобщава сайтът Спейс. Спектакълът, с който ще завърши януари, е наречен "Супер синя кървава Луна" и не е наблюдаван от над 150 години.

Пълната луна се нарича суперлуна, когато се намира на по-малко от 364 000 километра от Земята. Синя луна се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Съвпадащото с него пълно лунно затъмнение ще придаде на естествения спътник на Земята червеникав оттенък, заради който Луната се нарича кървава, предаде БГНЕС.

Лунното затъмнение ще продължи 3,5 часа, като пълното ще е 77 минути. То ще е пълно над страните от Тихоокеанския басейн - от Аляска и Северозападна Канада до Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и Австралия. Тъй като ще е посред нощ, в зависимост от това откъде се наблюдава, ще е или на 31 януари, или на 1 февруари. унното затъмнение ще е частично над Централна Северна Америка, Западна Азия, Индия, Близкия изток и Източна Европа, пише сайтът Спейс. От Северна Америка ще го наблюдават сутринта на 31 януари, а от противоположната част на света - когато Луната изгрява.

Според астролозите първото лунно затъмнение за годината ще се случи в знака на Лъва. Според тях седмицата, в която се случва затъмнението, не е подходяща за взимане на важни решения и пристъпване към действия или към нови инициативи. Това е време, в което като с прожектор се осветяват теми и ситуации, които са стояли по-скрити и сега ви се дава възможност да ги наблюдавате, за да сте в състояние след това да вземете най-правилните решения.

#синя луна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »