Навършват се 70 години от създаването на НАТФИЗ

Навършват се 70 години от създаването на НАТФИЗ
A A+ A++ A

Академията обучава кадрите, които се превръщат в едни от най-популярните български звезди на екрана и се гордее с академичната си история и приноса си в развитието на българската култура. Висшето училище носи името на видния актьор Кръстьо Сарафов. НАТФИЗ ще посвети на юбилея си цяла календарна година със специални събития.

ВИТИЗ до 1995 година. След това НАТФИЗ. Висшето учебно заведение e място, където всеки ден се създава нов творчески свят с различен сценарий.

проф. д-р. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ: Духът в НАТФИЗ е дух на екипно мислене, дух на желание за осъзнаване на факта, че нито в театъра, нито в киното човек може да оцелее сам.

Един от най-обичаните преподаватели в академията проф. Стефан Данаилов е прекарал в нея 4 години като студент и 8 пъти по толкова като преподавател.

проф. Стефан Данаилов: "За да бъде актьорът - актьор, има една тайна - важното е да играеш царя, а не да носиш подноса на царя.

Тайните на морето и историята привличат младия Стефан Данаилов. Но намеренията му се променят, когато актьорът Иван Кондов го насочва към света на изкуството. И от плаващия кораб на мечтите, той слиза до пристанището на НАТФИЗ - първо като студент, а после като преподавател.

проф. Стефан Данаилов: Казах - вижте сега, вие ще учите за актьори и аз за педагог, за преподавател, значи заедно сме ученици, обявявайки, че те трябва да се стараят към най-доброто, защото имат качества, които да разтворят, да напълнят торбичката със знания, защото в нашата работа има много занаят. Хокам ги много често, но те знаят, че е за добро, аз съм максималист и трябва да бъде всеки път по-добре и по-добре, но ясно е, че трябва да даваш любов.

Зад всеки проект на изкуството стоят преподаватели, студенти и голяма доза талант. А за да си част от НАТФИЗ, трябва да бъдеш мечтател и идеалист.

проф. д-р. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ: В младите студенти непрекъснато виждам себе си, с удоволствие виждам себе си, защото аз не се примирявах лесно, исках да се развивам, исках да променям света и виждам, че това го правят и сегашните студенти.

Актьори, режисьори, сценаристи, които изгряват като най-големите звезди на екрана и на сцената. Зад всички тях стои НАТФИЗ. Изкуството е връх. До който трябва да можеш да се изкачиш. Защото си струва да получиш наградата - любовта на публиката, чието сърце си докоснал. В това вярва всеки един възпитаник на академията. И така вече 70 години.

#НАТФИЗ #ВИТИЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »