Колко са децата в България, извършили престъпления

Колко са децата в България, извършили престъпления
A A+ A++ A

Тази седмица имаше поредица от случаи на насилие, упражнявано от и върху деца. Колко са децата в България, извършили престъпления? 3900 деца са прекрачили закона и са извършили престъпление през 2017 г., сочи статистиката на МВР. Най-много от прегрешенията им - oказва се 2/3 от тях са кражби – над 2300. На второ място е разпространението на дрога.

По последни данни около 20 000 деца престъпници са под опеката на държавата, която трябва да ги вкара в правия път и да ги превъзпита. Проблемът е, че всяко трето дете, прекрачило закона, отново извършва нещо нередно. Най-вече това са телефонни измами, джебчийски кражби и противообществени прояви.

През последната седмица станахме свидетели поредните тежки детски престъпления - на убийство от деца, грабеж и побой от деца към пенсионери, опити за телефонни измами от деца.

Има ли път назад, особено при децата?

„Преди години, когато аз започнах да ходя като доброволец, в един дом имаше по 70-80 деца в един дом. Общо взето там беше въпрос на оцеляване – да се спасиш, да оцелееш сред многото. Идеята на Фондация „Вратичка за всеки” е да помагаме на децата, когато все още са в институциите, да станем толкова близки с тях, че те наистина да могат да ни имат доверие. Хубавото е, че през последните няколко години има много доброволци, които помагат на децата по най-различен начин”, разказва Ася Русанова от Фондация „Вратичка за всеки”, която помага на децата от домовете да се социализират в обществото.

 

#насилие #деца #престъпления #дрога

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"