Костов подкрепя Плевнелиев за втория тур

Костов подкрепя Плевнелиев за втория тур
Иван Костов (вляво) и партията му ДСБ подкрепиха Росен Плевнелиев за втория тур на президентските избори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Партия „Демократи за силна България“ на Иван Костов обяви подкрепата си за Росен Плевнелиев за втория тур на президентските избори.

В неделя кандидатът на ГЕРБ Плевнелиев ще се изправи на балотаж срещу Ивайло Калфин на БСП. Плевнелиев получава около 39% от гласовете, Калфин – около 29%; независимата Меглена Кунева взе 14%, а синият кандидат Румен Христов – едва 2.2%, като завърши пети след Волен Сидеров от „Атака“, който има 3.7%.

ДСБ, която като част от Синята коалиция, трябваше да подкрепи кандидата на СДС Румен Христов за президентските избори, но тази подкрепа стана проблематична след неразбирателство между двете партии, сега откровено подкани избирателите си да подкрепят Плевнелиев.

Аргументите на ръководството на ДСБ да подкрепят кандидата на ГЕРБ са, че алтернативата е победа за Калфин, подкрепен от ДПС, която десните не могат да приемат.

Позицията на ДСБ отново се различава на тази от СДС, след като председателят на СДС Мартин Димитров в нощта на изборите призова избирателите, гласували за синия кандидат Румен Христов, да гласуват „по съвест“ при избора между Калфин и Плевнелиев. Димитров уточни, че ГЕРБ вече веднъж са получили доверието на СДС и са ги разочаровали.

Костов също потърси начин да се разграничи от ГЕРБ, като уточни в понеделник, цитиран от БТА, че призивът сините избиратели да застанат зад претендента на ГЕРБ в никакъв случай не означава подкрепа за управлението на Бойко Борисов.

Все пак той смята, че резултатите от вота ще дадат необходимото основание за управляващите да довършат мандата си.

„За да получи подкрепата на десния избирател на балотажа, Плевнелиев трябва да доближи позициите си за националната и енергийната сигурност на страната до тези на Меглена Кунева. Необходимо е ясно да признае, че е възможен пробив в сигурността, ако бъде реализиран т.нар. Голям шлем на Георги Първанов“, подчерта Иван Костов.

Костов също призова Плевнелиев да се намеси в „опитите за манипулация при преброяване на резултатите от вчерашните местни и президентски избори“.

Иван Костов оцени като „изключително несполучлива“ формулата за тези избори, в които е била въвлечена неговата партия по отношение на издигането на кандидатурата на Румен Христов за президент.

Христов спечели вътрешните избори на Синята коалиция за държавен глава, но беше регистриран в ЦИК като кандидат на СДС и ОДС. От ДСБ обявиха, че ще го подкрепят.

В около 80% в страната обаче форматът за участие беше Синята коалиция и там работихме добре и в синхрон, коментира днес Костов.

Според лидера на ДСБ липсата на национална кампания в подкрепа на общ кандидат на десния алианс за президент се е отразила най-тежко на резултатите на номинирания от Синята коалиция за кмет на София Прошко Прошков.

#Мартин Димитров #Румен ХРистов #Ивайло Калфин #Росен Плевнелиев #Иван Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"