Синдикати искат среща с Борисов заради КТД в здравеопазването

Синдикати искат среща с Борисов заради КТД в здравеопазването
На 10 юли синдикатите отказаха да подпишат новия колективен трудов договор за работещите в отрасъл „Здравеопазване“ с аргумента, че работодателите са внесли нов текст „в 12 без 5“. Снимка: vestnikpriatel.com
A A+ A++ A

Ръководствата на Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ и МФ „Подкрепа“, се срещнаха, за да обсъдят по-нататъшните си действия по отношение на провала на подписването на колективен трудов договор (КТД) в отрасъл „Здравеопазване“.

Синдикатите отказаха да подпишат КТД поради факта, че представителите на Националната асоциация на работодателите в здравеопазването внесоха нов текст в последния момент, предаде БГНЕС, позовавайки се на КНСБ.

„Недоумяваме липсата на инициатива на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова за подновяване на преговорите, още повече че тя изяви готовност за това пред медиите. Поради създалата се кризисна ситуация синдикатите настояват за спешна среща с министър-председателя на Бойко Борисов“, заявяват синдикатите.

На 18.07.2012 г. (сряда) от 11.00 ч. КНСБ свиква съвместна пресконференция в сградата на КНСБ.

На 10 юли синдикатите отказаха да подпишат новия колективен трудов договор за работещите в отрасъл „Здравеопазване“ с аргумента, че работодателите са внесли нов текст „в 12 без 5“.

Спорният текст, за който настояват работодателите, е, че увеличение на основните заплати на персонала в здравеопазването ще има само „при положение, че се гарантира и осигури финансовата стабилност на лечебните заведения, които са търговски дружества“. Синдикатите питат какво точно означава този текст.

„Няма как да подпишем нещо, което не зависи от нас“, заяви Иван Кокалов от КНСБ и попита кой ще гарантира финансовата стабилност.

„За нас това е гол текст, който нищо не значи и който не може да ангажира синдикатите. Не могат да ни се извиват ръцете в последния момент“, допълни той.

„Мениджърите ще гарантират финансовата стабилност чрез договорите с НЗОК и държавата, която финансира дейностите“, обясни Димитър Димитров, директор на болница „Света Анна“ и председател на Националната асоциация на работодателите в здравеопазването. И попита дали и кога ще отпаднат делегираните бюджети и прогнозните бюджети.

По-късно от здравното министерство изпратиха съобщение, в което здравният министър Десислава Атанасова, като страна по Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, призовава представителите на синдикатите и на работодателите да постигнат консенсус по възникналите спорни въпроси и да финализират преговорите по подписване на договора.

#колективен трудов договор #КТД #среща #премиер на България #Бойко Борисов #здравеопазване #синдикати #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"