Без тестовете за сексуална ориентация за гейове, кандидатстващи за убежище в ЕС

Без тестовете за сексуална ориентация за гейове, кандидатстващи за убежище в ЕС
A A+ A++ A

Европейският съд отхвърли тестовете за сексуална ориентация за гейове, които кандидатстват за убежище. Институцията разгледа случай на нигериец, който потърси убежище в Унгария през 2015 година, твърдейки, че е заплашен от преследване в родината си, тъй като е гей.

Унгарският съд отказа убежище, след като психологически тест не доказа хомосексуалността на кандидата. Съдебното решение е задължително за всички страни членки.
 
Европейският съд постанови да не се използват психологически тестове като мотив за отказ на убежище за хора, бягащи от държави, където хомосексуалността е незаконна. Спорно е, дали сексуалната ориентация може да се определи с тест, но такива се прилагат при разглеждане на основанията за търсене на убежище.

Според данни на Агенцията на ЕС за основните права, стотици гейове, опасяващи се от преследване в Африка, Близкия изток и Чечня, търсят убежище в съюза. Шериатската полиция в Нигерия преследва мъжете с хомосексуална ориентация с помощта на местните общности, показва репортаж на БиБиСи.

Роднина на един от съдените за хомосексуализъм разказва за посещението си в затвора. „Забелязах, че един от мъжете не може да ходи добре и ги попитах какво се е случило. Тогава той ми показа раните на крака си, където е бил удрян“, посочва роднината.  Хомосексуализмът е незаконен в голяма част от африканските страни.

През 2014 година при подобен случай в Нидерландия Европейският съд постанови, че тестовете за сексуалност нарушават човешките права на търсещите убежище. В новото решение се казва, че макар „определени форми на експертни доклади и оценки биха могли да са полезни“ в подобни случаи, те са в разрез с личната неприкосновеност на хората.

Според отсъждане от 2013-та пък убежище би могло да се дава в случаи, когато кандидатите са били в затвора за хомосексуалност в родните си държави.

#сексуална ориентация #убежище #Унгария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници