Петър Стоянов: От 2008 г. насам ВСС е уволнил 7 магистрати

Петър Стоянов: От 2008 г. насам ВСС е уволнил 7 магистрати
Стоянов посочи, че за 2008 г. има осем наказания, от които 95% са с намаляване на трудовото възнаграждение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 2008 г. насам Висшият съдебен съвет (ВСС) е наложил най-тежкото дисциплинарно наказание – уволнение, на седем магистрати, каза Петър Стоянов, член на ВСС, на извънредното заседание на ВСС за обсъждане на дисциплинарната практика за наказания на магистрати за забавяне на дела.

„През 2008 г. ВСС е потвърдил 28 наказания на магистрати. От тях 19 са „порицание“ и 9 „забележка“. През 2009 г. – 25 дела: 7 „порицание“ и 18 „забележка“; през 2010 г. – 20 дела: 16 „забележка“ и 4 „порицание“, и през 2011 г. – 4 дела: 2 „порицание“ и 2 „забележка“, обясни Сточнов, цитиран от агенция „Фокус“.

Той посочи, че за 2008 г. има осем наказания, от които 95% са с намаляване на трудовото възнаграждение.

„Имаме повод да бъде свикано извънредно заседание и да обсъдена практиката на ВСС за дисциплинарно наказание на магистрати. Това е въпрос, който трябва да бъде осветлен“, каза на свой ред правосъдният министър Диана Ковачева.

„Бавното правосъдие води до отказ от правосъдие. Гражданите трябва да могат да видят, че правата им са защитени, и то в срок. Натовареността на магистратите е проблем, който не е лесен и изисква време“, каза Ковачева.

Тя посочи, че е получила писмо от съдия Мирослава Тодорова, в което тя приветства подобна дискусия.

#Петър Стоянов #ВСС #Висшия съдебен съвет #наказание #уволнение #магистрати #Диана Ковачева #министър на правосъдието на България #Мирослава Тодорова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »