Без кола в центъра на София при мръсен въздух

Без кола в центъра на София при мръсен въздух
A A+ A++ A

Окончателните мерки срещу мръсния въздух са готови. Ще паркираме по булеварди, без зони за платен престой в София. На последното си заседание Комисията по околната среда в Столична община прие дълго обсъжданите краткосрочни мерки за справяне с мръсния въздух.

Общината окончателно се отказа от спорната мярка за затваряне на улици или направо на цяла София за коли с четни или нечетни номера в дните с висока концентрация на фини прахови частици, но пък внесе ново предложение – да се разрешава паркирането в дясната лента на по-големите булеварди. Това ще се прави с идеята шофьорите да оставят автомобилите там и да се прехвърлят на близкия градски транспорт.

В студиото на „Здравей, България” гостува заместник-кметът по транспорта Евгени Кусев.

„Идеята на тези мерки е, стъпковидно,  в зависимост от това какво замърсяване очакваме да има или констатираме, че има, да се въвеждат редица от мерки, които да допринесат за подобряването на качеството на въздуха”, каза той.

Тези мерки ще се отнасят най-често за няколко дни в годината, особено през зимните месеци, когато има по-голяма концентрация на фини прахови частици във въздуха, заяви заместник-кметът.

Идеята е колите да не навлизат в центъра на града и гражданите да използват обществения транспорт като основно средство за придвижване.

„Няма как да се спрат всички коли”, добави той. „Става въпрос за контролиране на паркоместата”.

#мръсния въздух #коли #фини прахови частици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"