Защитниците на Банко искат среща с Борисов

Защитниците на Банко искат среща с Борисов
A A+ A++ A

15 неправителствени организации, сред които и "Бъдеще за община Банско", разпространиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Те искат лична среща с него. 

В писмото организациите критикуват властта, че пренебрегва тяхната гледна точка. 

В текста им се казва: 

Уважаеми г-н Борисов,

Ние сме представители на неправителствени организации, чиито над 6000 симпатизанти на шествие в София подкрепиха решението на МС от 28.12.2017 година. Като организации на големи регионални и бизнес групи очакваме да бъдем включени в диалога с правителството по теми, които пряко засягат нашите региони и бъдещото им икономическо развитие. До този момент обаче, оставаме с впечатлението, че нашата гледна точка се пренебрегва, а представители на изпълнителната власт се договарят с други НПО, които не са реално загрижени за равновесието между икономически растеж и природа и които са по-скоро политически субекти. .

Научаваме , че в последните дни е имало активни, необявени публично контакти на високопоставени членове на Вашата администрация с неправителствени организации, афиширащи се като зелени. Били са обсъждани идеи за налагане на нови, допълнителни рестрикции за развитието на зимния туризъм в България и в частност - на туристическа и ски зона „Банско“. 

За никого вече не е тайна, че през последните години неправителственият сектор, гражданското общество и екологичната сфера бяха монополизирани от тесен кръг организации с политически и партийни амбиции, а изпълнителната власт води диалог приоритетно, а понякога единствено с тях.

Намираме тази комуникация само с няколко организации за непрозрачна и будеща съмнения за нерегламентирани връзки на високопоставени чиновници в Министерски съвет. В последните месеци браншови, работодателски организации и съюзи от всички области алармират за засиления и все по-агресивен екологичен рекет. Той ще се отрази пагубно на българската икономика и ще доведе до тежки, негативни последици. Пример за това е резкият спад на чуждестранни инвестиции в последните месеци и блокирането на цели сектори от икономиката, включително изграждането на инфраструктурни обекти от национално и общинско значение. 

Проблемът е налице и затова сме убедени, че е необходимо да чуете и нашата гледна точка. Настояваме за лична среща с Вас в близките дни, защото единствено при равнопоставен, открит и честен диалог, може да се вземат верни и балансирани решения. Регионите и бизнесът имат огромна нужда от решения, които да дадат възможност за нов, по-голям икономически ръст и увеличение на доходите на хората от цялата страна, включително и от изостаналите планински региони.

1.Сдружение „Бъдеще за община Банско“

2.Български ловно-рибарски съюз.

3.Българска асоциация на пострадалите при катастрофи
4.НГК „Природата за хората и регионите“
5.Федерация на потребителите в България
6.ПК „Екогласност“
7.Сдружение „Клъстър зелен транспорт“
8.Българска асоциация за селски и екологичен туризъм 
9.Сдружение „Клъстер уелнес БГ“
10.Екологично сдружение „Марица 2004“
11.Съюз „Интелигентна България“
12.Балкански център за устойчивост и екоинженеринг
13.Сдружение „Зелена Кресна“.
14.Сдружение „Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле“.
15.Българска асоциация на експертите и консултантите“

#отворено писмо #Бойко Борисов #неправителствени организации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"