Чешкият парламент свали депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш

Чешкият парламент свали депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш
A A+ A++ A

Камарата на депутатите в Чехия свали днес депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

111 депутати подкрепиха решението, а 69 бяха против. В гласуването участваха 180 от 200-те членове на долната камара на чешкия парламент.

Свалянето на депутатския имунитет на премиера, чието правителство във вторник не получи вот на доверие, означава, че на практика срещу него започва съдебно преследване по обвинение в измама, отбелязва ТАСС.

Преди няколко месеца полицията обвини Бабиш и най-близките му съратници в организиране на схема за незаконно присвояване чрез негови фирми на 50 милиона крони (около 2,5 млн. долара) под формата на субсидии от фондовете на ЕС. 

Скандалът избухна малко преди парламентарните избори през октомври, на които политическото движение на милиардера "Действие на недоволните граждани" (АНО) спечели убедителна победа. Бабиш отхвърли повдигнатите обвинения и възнамерява да докаже невинността си в съда.

Той твърди, че срещу него и АНО действа политическа мафия, а някои представители на правоприлагащите органи изпълняват нейни поръчки.

Партията няма мнозинство в парламента и реално нито една друг партия не би управлявава заедно с нея, докато Бабиш е разследван, отбелязва Ройтерс.

Бабиш отбеляза като възможност не той да е премиер на следващото правителство - условие, при което потенциални партньори, като гражданските демократи, социалдемократите и християндемократите, биха се съгласили да участват в коалиция с АНО.

#Чехия #Андрей Бабиш #имунитет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »