Австрия с нова спецгрупа за охрана на границата

Австрия с нова спецгрупа за охрана на границата
A A+ A++ A

Австрия ще създаде специално подразделение за гранична охрана, което ще е в състояние за няколко часа да затвори границата за нелегалните мигранти. В спецгрупата ще бъдат включени полицейски служители, които ще имат за задача да установяват самоличността на пристигащите.

Новият подход за засилване охраната на границата бе обявен от министъра на вътрешните работи Херберт Кикл, представител на крайнодясната Австрийска партия на свободата, чието участие в правителството предизвика множество негативни реакции в Европа.


Кикл обяви, че създаването на специална структура за охрана на границите ще има за цел да не се позволява повторение на мигрантския наплив от 2015 г. Новото формирование може да бъде мобилизирано за "подсигуряване на граничен пункт и извършване на проверки на самоличността", заяви 49-годишният Кикл в интервю за в. "Тиролер тагесцайтунг".


Стотици хиляди хора преминаха през Австрия на път за Германия и други западноевропейски страни по време на мигрантската криза през 2015 година. Тогава Австрия също регистрира рекорден брой молби за убежище.


Кикл, представител на крайнодясната Австрийска партия на свободата, предизвика преди дни полемика с предложението си кандидатите за убежище да бъдат настанявани "концентрирано" в специални центрове. Използваната от него дума породи асоциации с нацистките концентрационни лагери.

#Австрия #мигранти #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"