ЕС: Никой не може да спре българите и румънците през 2014

ЕС: Никой не може да спре българите и румънците през 2014
Нито една държава в ЕС не може да запази ограниченията на трудовия пазар за наемане на българи и румънци след 1 януари 2014 година, заявиха от Европейската комисия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нито една държава в ЕС не може да запази ограниченията на трудовия пазар за наемане на българи и румънци след 1 януари 2014 година, заявиха от Европейската комисия в отговор на разнопосочни информации по тази тема, публикувани от български медии.

В момента 10 държави в ЕС поставят препятствия пред наемането на граждани на България и Румъния, като срокът на действие на този режим приключва на 1 януари 2012 година, припомни bTV.

След това ограниченията могат да бъдат продължени най-късно до 1 януари 2014 година единствено след решение на властите в дадена страна и при изпращането на ясна аргументация до ЕК, че това решение е свързано с доказано отрицателно въздействие върху местния трудов пазар от наемането на българи и румънци.

Комисията следва да разгледа мотивираното искане и ако прецени, че липсват достатъчно доказателства за него, да поиска допълнителна информация.

Уточненията на ЕК бяха предизвикани от обявеното тази седмица намерение на Великобритания да използва максималния възможен срок на ограниченията.

ЕК в четвъртък уточни, че все още не е получила подобна заявка от Лондон, а днес добави, че срокът за подаване на такова заявление е до края на годината и на практика все още има достатъчно време това да се случи, ако действително намеренията на британските власти са в тази посока.

#българи #румънци #трудовия пазар #ограничения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"