140 работници от фирма за обувки не са получавали заплати от повече от два месеца

140 работници от фирма за обувки не са получавали заплати от повече от два месеца
A A+ A++ A

140 работници от фирма за обувки не са получавали заплати от повече от два месеца, фирмата е спряла дейност и има нов управител, който обаче никога не е идвал в България. Въпросът е кога в този случай работниците ще могат да си вземат заплатите.

За случващото се съобщиха работниците от фирмата "A.M. shoes".

Собственик на фирмата е Джовани Габриеле. Той стои и зад обявената в несъстоятелност фирма "Абонданца", като работниците са едни и същи, съобщи Дарик. 

Работниците разбрали, че фирмата спира дейност от секретарка, която се обадила от Италия. В същото време вчера е сменен и пълномощникът на собственика, а новият пълномощник е италиански гражданин, когото работниците не познават. 

Работниците разчитат на намесата на Икономическа полиция, защото по думите им от складовете на фирмата се изнася продукция. Те са потърсили още съдействието на социалното министерство и на омбудсмана Мая Манолова, като настояват да си получат заплатите и ако фирмата окончателно спира работа, да бъдат съкратени, за да се регистрират в Бюрото по труда. 

От Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" са започнали проверка в предприятието. 

Към момента е установено, че предприятието е в престой от началото на годината, за който е издадена заповед. Според законодателството при престой по вина на работодателя той дължи възнаграждения за времето на престоя, обясняват от ГИТ.

От ГИТ са връчили на управителката на дружеството предписание да изплати заплатите на работниците. Тя обаче е сменена, а новият представител не е открит. Той е вписан като управител на дружеството часове след началото на проверката на ГИТ. 

Това на практика оставя Агенцията с вързани ръце. От ГИТ обясниха за OFFNews, че могат предприемат и други действия, в това число да се иска съдействието на полицията за издирването на управителя, за когото обаче няма данни да е идвал в България.

#обувки #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »