АФП: България изпреварва Франция по производство на лавандула

АФП: България изпреварва Франция по производство на лавандула
В доклада си за 2011 г. френската фирма производител на парфюми "Еликсанс" (Elixens) потвърждава, че България е била на първо място в света с 45 тона лавандулово масло, докато Франция е произвела 25-30 тона. Снимка: sxc.hu
A A+ A++ A

От: АФП; Превод: БТА

Силен аромат на лавандула се носи из Долината на розите в подножието на Стара планина: това е времето, когато се бере тази култура в България, която вече изпреварва Франция като производител номер едно в света на етерично лавандулово масло, предава кореспондентът на Франс прес в България.

През 2011 г. най-бедната страна в Европейския съюз изнасяше между 55 и 60 тона лавандулово масло, два пъти повече в сравнение с 2010 г., отбелязват големите български производители, които твърдят, че от две години изпреварват Франция.

В доклада си за 2011 г. френската фирма производител на парфюми "Еликсанс" (Elixens) потвърждава, че България е била на първо място в света с 45 тона лавандулово масло, докато Франция е произвела 25-30 тона. Двете страни осигуряват три четвърти от световното производство.

Бактерията столбур опустоши лавандуловите полета в Южна Франция и се смята, че между 2005 г. и 2010 г. страната е загубила 50% от реколтата си заради тази бактерия.

Според българския производител Филип Лисичаров, 80-90% от българското лавандулово масло се продава във Франция.

"Няма по-голямо признание за качеството на нашите масла" и трябва да запазим това положение, за да останем на първо място дълго време, отбелязва той.

Семейната му фирма "Еньо Бончев Продакшън" отглежда 100 хектара органична лавандула близо до Казанлък в долината, известна главно с розовото масло.

Запазването на качеството на българското лавандулово масло тревожи друг производител, Пламен Станковски, от фирмата "Булаттарс":

"Качеството започва да страда заради усилията за по-голяма реколта," признава той. Станковски не одобрява някои видове нетрадиционна лавандула и използването на непроверени семена.

В лавандуловите полета 180 сезонни работници на Филип Лисичаров събират деликатните бледолилави цветове на лавандулата около обяд, когато концентрацията на етерично масло достига максимума. След това, цветовете се тъпчат с крака и дестилират в село Търничене. Процесът прилича на производството на емблематичния за България продукт - розовото масло.

„Килограм лавандулово масло се продаваше на "изключително високи цени" между 90 и 100 евро през 2011 г., за разлика от преди близо десет години, когато вървеше между 15 и 30 евро," казва Лисичаров.

#лавандула #производство #България #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »