Високите температури изгони дивите гъски от страната

Високите температури изгони дивите гъски от страната
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Пет пъти по-малко водолюбиви птици са наблюдавани у нас през уикенда, когато се проведе 42-то среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици.

Общата численост на установените птици е 122 803 индивида от малко над 150 вида, показват данните при обработени над 70% от протоколите.

Тази зима гъските са се задържали в страните на север от нас, посочват от БДЗП. Не са установени огромни струпвания на диви гъски, характерни за предходни години. Причината е по-топлото време в началото на януари, а миналите зими температурите са били по-ниски и в страната е имало снежна покривка. За разлика от други години, в почти всички малки язовири и рибарници, обикновено замръзнали през януари, заради по-високите температури през тази година са установени зимуващи водолюбиви птици.

Екипите са успели да наблюдават и преброят едва около 2000 големи белочели гъски и стотина червеногуши гъски, които са световно застрашен вид. Това е изключително ниска численост за това време на годината. В предходни години по същото време и разбира се в по-студени зими зимуващите гъски в страната са достигали стотици хиляди, а относно червеногушата гъска през 2013 г. бяха установени рекордните за България над 54 000 червеногуши гъски.

Най-многочислени тази година са кафявоглавите потапници, лиските и зеленоглавите патици. Те са установявани през повечето зимни преброявания на водолюбивите птици в страната.

Сред интересните наблюдения са 64 тръноопашати потапници и една посевна гъска в района на Бургас, 40 средиземноморски буревестника, наблюдавани по Южното Черноморие, и 16 индивида от световно застрашения ушат гмурец. Други по-атрактивни видове, установени във водоемите в страната, са: къдроглави пеликани, морски орли, голям креслив орел, тундрови лебеди, големи черноглави чайки, качулати корморани, звънарки, черноврати гмурци и други.

Свилен Чешмеджиев от БДЗП, който е и национален координатор на преброяването, коментира, че резултатите могат да се интерпретират като показател за промените в средата и още веднъж да подчертаят ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем.

По време на 42-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици в страната участие взеха 41 екипа от експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС), Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), Ловните сдружения и представители на други неправителствени организации, които успяха да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 2000 влажни зони в страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »