Международните сили подновиха играта на геополитически покер в Западните Балкани

Международните сили подновиха играта на геополитически покер в Западните Балкани
A A+ A++ A
Мнозина се чудят защо въпросът за името на Македония се появи изведнъж. Отговорът се крие в геополитическата игра, която е в ход в Западните Балкани. Европейските лидери в лицето на Берлин, Брюксел и други важни играчи са убедени, че 2018-та година ще бъде решаваща за интересите на блока в тази част от картата на Стария континент.

Междувременно Руската федерация вижда в региона възможна опора на влиянието си. Китай също преследва своите интереси в контекста на инициативата „Пътя на коприната“, чрез който се реализират мащабни инфраструктурни инвестиции. Дори Турция и други държави от Персийския залив се опитват да контролират мюсюлманското население в региона. Европейският съюз и САЩ разбират предизвикателствата и са решени, че всички или повечето държави от Западните Балкани трябва да бъдат интегрирани в структурите на Общността и НАТО. За Брюксел основна предпоставка е, че много от исторически различия, разделящи тези страни, постепенно се уреждат. Дългият списък от проблеми включва статута на Косово и териториални спорове. В случая с Македония става въпрос за името и европейските лидери не искат да пропуснат шанса за разрешаването на проблема, условие за което възникна след поражението на бившия премиер Никола Груевски (ВМРО-ДПМНЕ) на парламентарните избори. Не е тайна обаче, че далеч по-умереният му наследник Зоран Заев (СДСМ) ще се изправи пред сериозна опозиция в страната в опита си да изглади отношенията между Скопие и Атина.

Същевременно САЩ имат двойнствена позиция – хем са замесени, хем остават извън геополитическата игра в Западните Балкани. САЩ имат влияние и знания за региона, но все още не е ясно колко значим е той за тях към настоящия момент. Досега изглежда, че балканската „сметка" се обслужва от вицепрезидента Майк Пенс. Какво значи всичко това за Атина? Това, че Гърция трябва да играе голяма европейска игра - нещо, с което и министър-председателят, и лидерът на опозицията са наясно. Европа и САЩ искат Македония в НАТО и в преговорите (заедно с Албания) за присъединяване към ЕС – при това още тази година. Постигането на успех в спора за името няма да бъде лесно, тъй като има сериозен вътрешен натиск както в Гърция, така и в Македония. Макар и отслабена от икономическата криза, Атина все пак има силна ръка в геополитическия покер, който международните играчи подновиха с пълна сила през новата година./ Агенция Фокус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"