Караянчева: Ще има отворен дебат за Истанбулската конвенция

Караянчева: Ще има отворен дебат за Истанбулската конвенция
A A+ A++ A

"В сряда в парламента ще има отворен дебат за Истанбулската конвенция, на който каня всички народни представители, които се интересуват”, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на пресконференция на ГЕРБ.

„Имаме изключителна воля да направим максимално отворен дебат и да запознаем всички. Поканени са и представителите на вероизповеданията, разговаряла съм с някои от тях и те имат притеснения“, обясни Караянчева.

По думите й в парламента има смисъл да се говори, за да може гражданите да се успокоят и да се види, че „популизмът понякога е много вреден“.

„Истанбулската конвенция има за цел да покаже, че християнска Европа не приема стереотипите и приемането за нормално в други части на света жените да бъдат принуждавани да се омъжват, да бъдат осакатявани, изнасилвани”, каза от своя страна външният министър Екатерина Захариева.

„Много е странно това разминаване в позициите, когато сме в Брюксел подкрепяме, а в България за политически дивиденти се противопоставяме. Призовавам хората, специално народните представители, внимателно да се запознаят с конвенцията“, посочи външният министър.

„Никъде няма текст, който ще принуди България да признае еднополови бракове или „трети пол. Терминът „социален пол“ всъщност е от 70-те години, много широк в социологията, който означава разчупване на стереотипите за двата пола - мъж и жена, които поставят жената в неравноправно положение“, обясни още Захариева.

„Много се надявам в предстоящите обсъждания българските социалисти да послушат Сергей Станишев и да поправят политическата грешка, както той я нарече”, каза външният министър.

#дебат #Истанбулската конвенция #Цвета Караянчева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай