Българска фирма получава 100 милиона евро по плана "Юнкер"

Българска фирма получава 100 милиона евро по плана "Юнкер"
A A+ A++ A

Българска фирма получава 100 милиона евро по плана "Юнкер".

В присъствието на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България по плана "Юнкер" за втори завод за лекарства в Пещера и разширяване на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград. Проектът е одобрен за финансиране по плана "Юнкер" през октомври и получи заем от 100 млн. евро от Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/. Кредитът е в размер на 100 млн. евро на "Хювефарма".

Договорът беше подписан в НДК от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на "Хювефарма". Документът беше подписан след общото заседание на Колегиума на комисарите и българското правителство с участието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов.

"Хювефарма" е мажоритарен собственик на "Биовет" АД. Министерският съвет одобри на първото си за годината заседание проект на Меморандум за разбирателство между правителството и "Биовет" за изпълнение на инвестиционен проект. Той предвижда изграждането на завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на инвеститора. Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лева. Очаква се производството да започне през март 2020 г. В новото предприятие ще се произвеждат над 120 изделия на "Биовет". Над 90 на сто от произвежданите продукти ще се реализират на световните пазари. Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и предоставяне на административно обслужване от съответните администрации, както и придобиване на ограничени вещни права върху имоти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.
Хубаво е, че ЕИБ отвориха офис в София, и дава дава възможност на всяка добра българска фирма да получи финансиране при добри условия, каза пред журналисти Кирил Домусчиев преди подписване на договора. Всеки който има хубав проект и може да отговори на условията на банката, които са доста облекчени спрямо стандартното банково финансиране, може да получи кредит, каза той. Ние вече строим предприятието в Пещера. Това ще е завод за химични продукти, такива създадени на базата на биотехнологиите, уточни Домусчиев. Продукцията е на почти 100 процента за износ.

Към 80 процента от получените пари от ЕИЦ ще са за завода в Пещера, останалата част за изграждане на голям завод за ваксини в Разград, който в момента се проектира.
Хората, които ще назначим, ще бъдат специалисти с доста над средното за страната възнаграждение, каза Домусчиев. Само специалистите в тези фирми ще бъдат над 210, отделно ще има допълнително разкрити спомагателни длъжности. Домусчиев припомни, че неговата фирма скоро е купила завод за ваксини в САЩ, както и бизнес за ветеринарни продукти за говедовъдството, което допълнително ще увеличи нашето присъствие на американския пазар, каза Домусчиев. В САЩ няма да назначаваме българи, те ни трябват за фирмите тук, посочи още Кирил Домусчиев.

#плана "Юнкер" #Бойко Борисов #Жан-Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »