В интерес на всички е европрокуратурата да заработи възможно най-бързо, смята Цачева

В интерес на всички е европрокуратурата да заработи възможно най-бързо, смята Цачева
A A+ A++ A

В интерес на всички европейски граждани е Европейската прокуратура да започне да функционира възможно най-бързо. Ще работим приоритетно за институционализиране на Службата и за изграждане на отношенията с партньорските институции и служби, с неучастващите държави членки и с трети страни, заяви преди минути министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на клъстерната среща „Външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие“, съобщават от Министерството на правосъдието.

Пред колегиума на еврокомисарите Франс Тимерманс, Федерика Могерини, Йоханес Хан, Невен Мимица, Димитрис Аврамопулос, Кристос Стилианидис, Вера Йоурова и Джулиан Кинг Цачева е заявила, че българското председателство разчита на добра комуникация и взаимно сътрудничество в насока структуриране на Европейска прокуратура.

„Окуражени сме от обстоятелството, че с голямо мнозинство Европейският парламент даде зелена светлина на инициативата“, допълни Цачева.

В изказването си тя акцентира, че ключово значение в област „Правосъдие“ е подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства, както и създаването на работещ механизъм за съхраняване на данни.

По думите ѝ въвеждането на минимален стандарт на европейско равнище за изпращането и изпълнението на молби за правна помощ за предоставяне на електронни доказателства ще е полезен инструмент в борбата срещу престъпността. Мерките ще улеснят разследващите органи при упражняването на тяхната компетентност.

Министър Цачева обърна внимание и на амбицията на българското председателство за успешното приключване на тристранните разговори по предложението за Директива за борба с изпирането на пари по наказателноправен ред.

#Европейската прокуратура #Цецка Цачева #българското председателство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »