България осъдена да плати 33 000 евро на ОМО „Илинден”

България осъдена да плати 33 000 евро на ОМО „Илинден”
A A+ A++ A

България е осъдена да плати 33 000 евро на нерегистрираната македонистка организация ОМО „Илинден” Пирин. Решението е на Съда за човешките права в Страсбург  заради неразрешени шествия през 2006 и 2007 година и за отказ на българския съд да регистрира партията. Парите за подобни обезщетения се изплащат от държавния бюджет, който се формира от българските данъкоплатци. 
 
Съдът за човешките права в Страсбург намира, че е нарушено правото на събиране и сдружаване спрямо организацията. Над 13 000 евро е компенсацията за неразрешени шествия през 2006 и 2007 година. 
 
Отделно по две жалби на нейни членове за отказ на съда да регистрира ОМО "Илинден", България ще трябва да плати още 20 000 евро.
 
ОМО „Илинден“ -Пирин или както е цялото ѝ име - Обединена македонска организация: Илинден - Партия за икономическо развитие и интеграция на населението  защитава самоопределящите се като македонци по националност у нас.
 
През 2009 година българският съд отказа да я регистрира като политическа партия в България с мотива, че документите ѝ не отговарят на изискванията. Заради отказа на регистрация България многократно е осъдена от Европейския съд за правата на човека в Страсбург да изплаща парични обезщетения на ищците.

#ОМО "Илинден" #Страсбург #шествия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »