Болницата в Ловеч спира работа

Болницата в Ловеч спира работа
A A+ A++ A

От утре Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Проф.д-р Параскев Стоянов" в Ловеч спира работа. Липсата на лекарства, консумативи и средства за закупуване на кислород са причините ловешките медици да преустановят дейността си. Това се посочва в декларация, изпратена от персонала на клиниката до премиера, здравния министър, парламентарната здравна комисия, националния омбудсман и съсловните организации.

"Горепосочените действия са продиктувани от обстоятелството, че не сме в състояние да предоставим качествена, квалифицирана и адекватна помощ по отношение на лечението на пациентите и поради липсата на лекарства, консумативи и медикаменти се застрашава животът и здравето на пациентите от Ловеч и региона“, посочва се в декларацията.

Медиците призововат отговорните институции да предприемат спешни адекватни мерки по отношение финансирането на лечебното заведение - изплащане на дължимите суми към доставчици и на неразплатените към този момент дължими трудови възнаграждения на персонала за последните три месеца. 

Междувременно зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви на среща с работещите там, че ще бъдат съкратени персонал и леглова база, предава Дарик. Броят на леглата ще бъде намален с около 40%.

Ще бъде драстично съкратен и персонал, основно административен – от 116 ще останат 36 човека. Лекарите, които са 77, няма да се съкращават. От полувисшия и среден медицински персонал ще си отидат 27 души. Това предвижда спешният оздравителен план на здравното министерство.

Целта е от края на януари да започне редовно плащане на разходите за възнаграждения, лекарства и консумативи за издръжка. Засега до края на месеца е постигната договорка с плевенска болница за осигуряване на лекарства и консумативи за спешни случаи.

Днес в здравното ведомство ще има среща с всички кредитори на болницата в Ловеч, за да бъдат договорени условия по разсрочване задълженията на лечебницата към тях за по-дълъг период от време. Оздравителният план предвижда 4 млн. лева дългове да бъдат платени напълно за пет години.

В края на миналата година болницата в Ловеч обяви фалит. В подобна ситуация са и държавните лечебни заведения във Враца, Поморие, Белоградчик.

От Националното сдружение на общинските болници обявиха, че на 15 януари общинските болници излизат на протест заради тежкото си финансово състояние.

В края на миналата година Министерството на здравеопазването (МЗ) обяви, че планира индивидуален подход за всяка общинска болницакато след анализ ще предложи мерки за оздравяването и преструктурирането им.  Стана ясно, че задълженията на общинските болници в момента са 100 млн. лв. Просрочените дългове са 46 млн. лева, като основно се дължат средства за лекарства и консумативи и по-малко за персонал, показват данните на ведомството.

Днес здравният министър Кирил Ананиев предложи някои от общинските болници да се преструктурират в диагностично-консултативни центрове.

#Ловеч #лекарства #консумативи #средства #кислород #Жени Начева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »