Дянков критикува бавните действия на ЕС за овладяване на кризата

Дянков критикува бавните действия на ЕС за овладяване на кризата
Ако бъде прието искането на Франция за хармонизиране на данъчните системи, България няма да стане членка на еврозоната, тъй като ниският плосък данък привлича инвеститори в страната, коментира Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков критикува бавните действия на Европейския съюз и лидерите му в овладяването на дълговата криза в интервю за австрийския вестник „Курир".

В разговора с журналистката Маргарета Кьопениг, поместен под заглавие „Националното мислене властва в ЕС", Симеон Дянков се обявява за радикални реформи в Европейската централна банка, която да отговаря за всички държави от ЕС, предаде БТА.

Според българския финансов министър ЕЦБ трябва да притежава инструменти за бързо и гъвкаво реагиране, подобно на американската централна банка - Управлението за федерален резерв, тъй като липсата на подобни инструменти предопределя продължителността на кризата.

Критиката на Симеон Дянков засяга и бавните действия на европейските политици, взетите неправилни решения, довели до удължаване на кризата.

„През 2009 г. предложих да се сложи спирачка на задлъжнялостта и тя бе наложена две години по-късно. Поради тази причина никой няма доверие в способността на ЕС да действа и да изпълнява собствените си критерии," заявява той и критикува бавното решение на гръцкия проблем и начина, по който ЕС се опитва да го реши.

Министърът на финансите се изказва за създаване на Съединени европейски щати, тъй като според него кризата показва, че липсата на общи институции е проблем, който води до загуба на конкурентоспособност спрямо САЩ, Китай, Индия, Япония, Русия и Бразилия.

В първата част на разговора министърът се спира на позицията на България по бъдещето членство на страната в еврозоната.

„Изпълняваме критериите от Маастрихт, но в еврозоната няма да влезем скоро. Там има драматични промени, това вече не е сигурно място за нас, не знаем какво ще се случи през идните една-две години," обяснява той.

Симеон Дянков изказва предположение за забавяне на действието на банковия съюз и заявява, че ако бъде прието искането на Франция за хармонизиране на данъчните системи, България няма да стане членка на еврозоната, тъй като ниският плосък данък привлича инвеститори в страната.

По-нататък министърът споменава намаленото участие на гръцки банки в българския банков сектор, строгата фискална политика, сравнявайки я с фискалната политика на Австрия и Германия - мерки, защитаващи страната от кризата.

Сред допълнителните мерки на българското правителство са вдигането възрастта за пенсиониране, приватизация на железниците и в енергийния сектор.

Министърът засяга и темата за проблемите на Балканите, изразява загриженост във връзка с политическата ситуация в Румъния.

По въпроса за приемането на България в Шенген Симеон Дянков заявява, че България е изпълнила всички технически критерии и приемането през есента може да бъде спряно единствено от Румъния и националистическата партия на Холандия (партията на Геерт Вилдерс), като надеждата на министъра е през есента тази партия да не влезе в състава на правителството.

В отговор на въпрос за корупцията в България Симеон Дянков разказва за новоприетия закон за борба срещу корупцията и допълва, че са необходими допълнителни действия, за да бъде поправен лошия имидж на страната.

На същата страница вестникът публикува и статия на Нора Халвакс под заглавие „Тъмните машинации на премиера Борисов".

В нея се казва, че ЕС критикува страната ни за недостатъчната борба с организираната престъпност и за неефективното съдопроизводство.

Около 5% от икономиката в България се контролира от мафията и затова правителството с напрежение очаква доклада на Комисията на ЕС, който ще бъде публикуван на 18 юли, пише Нора Халвакс.

Тя припомня и публикациите на сайта Уикилийкс за предполагаеми машинации на премиера Борисов и връзки с престъпни кръгове.

#Симеон Дянков #Австрия #интервю #корупция #ЕС #Франция #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »