Посетителите на Велики Преслав ще се увеличат 7 пъти за 2 г., обзаложи се президентът

Посетителите на Велики Преслав ще се увеличат 7 пъти за 2 г., обзаложи се президентът
Росен Плевнелиев е убеден, че България има какво да покаже на света, но трябва да го направи по модерен начин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До 2 г. посетителите на Велики Преслав ще достигнат 150 000 на година, обзаложи се президентът Росен Плевнелиев при посещението си в старата столица в събота.

„Към момента имаме около 20 000 посетители на година, според кмета Александър Горчев по план ще бъдат 60 000, в най-големите му мечти са 100 000, аз мисля, че ще бъдат поне 150 000 след две години," прогнозира държавният глава с пословичния си оптимизъм, цитиран от БГНЕС.

Той е убеден, че България има какво да покаже на света, но трябва да го направи по модерен начин.

„Това е една недобре развита туристическа дестинация, но с голям потенциал. С този проект за 2,7 млн. лв., който стартира и до месец се очаква да бъде подписан окончателно договорът, със сигурност тук ще имаме голяма промяна в следващите 24 месеца," заяви още Росен Плевнелиев.

Нужен е интегриран подход в туризма, продължи президентът.

„Хората, които ходят на почивка в Слънчев бряг трябва да разберат какво има само на 100 километра оттам, също и в Албена и Златни пясъци," даде за пример той.

Според него, приходите от туризъм ще се увеличат драстично през следващите години, благодарение на това, че развитието на сектора е приоритет за правителството.

„Стартирайки от националната програма, която бе обезпечена през 2009 г. с 245 млн. лв. и преди всичко благодарение на европейската солидарност - 80% от тези пари идват по линия на оперативните програми, ние имаме възможност чрез дългосрочно планиране, подготовка на качествени проекти и интегриран подход да отпушим огромния потенциал на България за туризъм," каза Плевнелиев.

След Велики Преслав президентът посети първата българска столица Плиска.

#Росен Плевнелиев #президент #Преслав #Плиска #Александър Горчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"