Пазарджик ще обяви частично бедствено положение

Пазарджик ще обяви частично бедствено положение
A A+ A++ A

Община Пазарджик ще обяви частично бедствено положение, което ще се отнася само за Регионалното депо за битови отпадъци, съобщи кметът на града Тодор Попов. По този повод е свикано заседание на Комисията за защита при бедствия, която ще излезе с официално решение.


Бедственото положение ще бъде за 7 дни, считано от утре. Целта е да обхване и 5 януари, когато изтича срокът за обжалване на резултатите от конкурса за избор на оператор на депото. Именно това е пречката, заради която 9 общини в региона са в патовата ситуация да не знаят къде ще изхвърлят отпадъци след 1 януари, когато с министерско решение локалните им сметища ще бъдат закрити.


Градоначалникът обясни, че ако не се прибегне до тази мярка, се очаква огромна криза с боклука. Той допълни, че ако отхвърленият кандидат-оператор все пак обжалва, ще се използват всички възможности за удължаване на бедственото положение, за да може междувременно депото да се ползва по предназначение. Има вариант самата Пазарджишка община временно да поеме функциите на оператор.


Попов припомни още, че при новите изисквания има специален ред за сертифициране на камионите, превозващи боклука. Ако той не бъде спазен, общините рискуват да бъдат връщани превозните средства, а те няма къде другаде да бъдат разтоварвани след закриване на общинските сметища. 

#бедствено положение #битови отпадъци #Тодор Попов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »