Опасни жеги около 40 градуса през почивните дни

Опасни жеги около 40 градуса през почивните дни
В неделя – 15 юли, на някои места температурите в страната ще превишат 40 градуса. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Градусите на термометрите ще достигнат рекордни и опасни стойности през почивните дни, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

В неделя – 15 юли, на някои места температурите в страната ще превишат 40 градуса.

Започналите вече горещини идват от Африка, откъдето през следващите 3 дни ще нахлува горещ тропически вятър и въздух, уточняват синоптиците.

В събота времето ще бъде слънчево и горещо. Почти тихо. Температурите ще се повишат с 2-3 градуса и преобладаващите максимални ще бъдат между 35 и 40 градуса, в София – около 35 градуса.

Над планините ще е слънчево, след обяд над билата с незначителна купеста облачност.

По Черноморието ще бъде слънчево. Максимални температури 31-33 градуса. Температурата на морската вода е 26-28 градуса. Вълнението на морето около един бал.

Рекордни 42-43 градуса се очакват в неделя на отделни места в страната, но в началото на следващата седмица метеоролозите прогнозират захлаждане.

В понеделник, с усилване на вятъра от северозапад ще започне да прониква по-хладен въздух. Все още много високи ще са температурите в Южна и Източна България. На места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

Във вторник ще духа умерен северозападен вятър. Облачността ще е променлива. Температурите ще са доста по-ниски: максимални между 26° и 31°. През следващите дни ще е предимно слънчево. Вятърът ще отслабне. Дневните температури слабо ще се повишат и към петък ще са между 30° и 35°.

На фона на цялата жега и суша в 10 области беше въведен режим на водата. На сухо в жегите са стотици хиляди във Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пловдив, Разград, София-област, Перник и Търговище.

Общо 21 общини са засегнати от слабия дебит на водата, заради рекордните горещини. В други 40 села и високите части на някои градове, водоподаването е частично нарушено.

#НИМХ #температури #прогноза за времето #БАН #горещини #жеги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници