Каракачанов: Няма да допуснем посредници за ремонта на изтребителите

Каракачанов: Няма да допуснем посредници за ремонта на изтребителите
A A+ A++ A

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов категорично отрече възможността при ремонта на българските изтребители да бъдат включени посредници. Единственият възможен вариант ще бъде държавата пряко да преговаря и сключва договори с производителя. „Посредници по сделката за изтребителите няма да вкарам. Ще има пряко договаряне с фирмата РСК „МиГ“. Оттук нататък каквито и номера да има, няма да минат“, категоричен бе Каракачанов пред БНТ.

По думите му има закони, които могат да стопират всяка една обществена поръчка и даде пример тази за храната в армията. Той призова да бъде променен Законът за обществените поръчки, особено когато става въпрос за национална сигурност. Според Каракачанов държавата губи, защото е позволила всеки да обжалва.

„Жалбата до КЗК за ремонта на МиГ-овете е подписана от "някакъв човек", но без документ, че той има право да го прави. Също така няма превод на фирмата, каквото е изискването по закон. Но дори с подобни несъвършенства, умишлено допуснати, КЗК е длъжна да даде 3 работни дни на молителя да си изправи документите. Тези 3 дни приключват на 2 януари. Поради което Министерството на отбраната няма да може да използва отпуснатите от Министерския съвет 19 млн. лв. за ремонт на изтребителите“, коментира още Каракачанов. Според думите му проблемът трябва да бъде решен до средата на февруари.

Каракачанов коментира и казуса с ремонта на транспортните самолети "Спартан", като каза, че процедурата е изцяло в зависимост от италианската фирма изпълнител, по силата на договори от 2004-2005 година. „Служебното правителство е направило опит да се договори. Получили са оферта, която им се е сторила висока. Изтича им мандатът - ние продължихме. И успяхме да намалим тази сума, която се предлага. Много лесно е да се съгласиш с първата оферта, която ти направят, само че вие утре ще ме попитате, пък може и прокурор, защо съм се съгласил при такива високи цени“, каза Каракачанов.

 

 

#Красимир Каракачанов #ремонт #МиГ-29 #Спартан #посредници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »