Няколко думи за 14 юли, национален празник на Франция

Няколко думи за 14 юли, национален празник на Франция
Снимка: архив
A A+ A++ A

Изявление на Н. Пр. Филип Отие, посланик на Франция в България, за Международното приложение „България-Франция" на Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) по повод националния празник на Франция 14 юли.


14 юли 1789 година е един момент от френската история, с който французите са много горди. Те са горди, защото това е един фундаментален епизод в нашата история, но в по-широк смисъл 14-юли е моментът, в който се ражда или възкръсва концепцията за гражданственост.

Казвам възкръсва, защото древните гърци са имали тази концепция. Но в модерната епоха може да се каже, че той се ражда във Френската революция.

Ние, целият свят имаме нужда днес от тази концепция. Днес трябва да си спомним и да не забравяме, че някъде съществува нещо, което се нарича общ интерес, и това, че общият интерес е нещо много по-широко, комплексно, богато от просто една съвкупност от всички индивидуални интереси.

Имаме нужда да се обърнем отново към тази концепция, ако искаме да преборим кризата, започнала през 2008 г., която не е решена и продължава да ни съпътства.

Имаме нужда да си спомним, че противно на онова , което е казано преди 30 г. няма само индивиди, има общества. С други думи, цялото е по-силно от индивидуалността.

Това е едно много скъпо на Франция послание, но което и други прекрасно са могли да формулират. В крайна сметка и президента Кенеди не казваше нищо по-различно, когато каза „ Запитай се какво ти можеш да направиш за отечеството си, преди да запиташ какво то може да направи за теб." В деня, в който той е казал това, президентът Кенеди е бил французин.

#Франция #Филип Отие #посланик на Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Дипломация-68