“Пирогов” ще е сред болниците, които ще бъдат преструктурирани

“Пирогов” ще е сред болниците, които ще бъдат преструктурирани
A A+ A++ A

Данните от проверката на “Пирогов" показват, че е необходимо преструктуриране на болницата, каквато е и тенденцията в повечето лечебни заведения с над 50 на сто държавно участие, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че здравният министър Кирил Ананиев миналия месец разпореди пълен финансов анализ на болниците с над 50 на сто държавно участие. 

Министерството ще предложи подкрепа за реализацията на цялостната визия за преструктурирането. Това ще включва оптимизиране на структурата на персонала и на дублиращите се дейности и звена.

Дейността на отделенията по хирургия, анестезиология, интензивно лечение, ортопедия и травматология трябва да се приведе в съответствие с медицинските стандарти при спазване на изискванията за съответните нива на компетентност и по отношение структурата на персонала. 

Редица от проблемите в работата на “Пирогов" се дължат на липсата на действащи медицински стандарти, например това са стандартите по хирургия и гастроентерология. Съотношението на лекари и сестри в четирите клиники по ортопедия и травматология не отговаря на изискванията на медицинския стандарт, показа проверката.

При разпределение на средствата за основни заплати в лечебното заведение има диспропорции и липсват единни правила и механизми, регламентиращи принципите за разпределение на основните и допълнителни възнаграждения на персонала.

В хода на проверката не е установен недостиг на медицински консумативи, необходими за работата на лечебното заведение. Със заповед на изпълнителния директор от октомври 2017 г. в болницата се осъществява медицински триаж на постъпилите пациенти, което оптимизира приема и прегледите още с влизането в болницата.

Лечебното заведение приключва годината с увеличение на дълга в размер на 2 млн. лева, съобщи по БНТ директорът проф. Асен Балтов. През годината през болницата са минали 211 000 пациенти, 44 000 от тях са приети на лечение.

Предстои да бъдат увеличени заплатите в болницата, предстоят преговори със синдикатите и да се направят разчети, каза проф. Балтов. Самият директор призна преди седмица, че предстои едно сериозно преструктуриране на клиниките – има прекалено много хора, които не са разпределени правилно, но това не означава допълнително съкращаване на персонал.

В последния месец от годината медиците от лечебното заведение протестираха в продължение на шест дни. Те настояваха за оставката на Балтов, който според тях е некомпетентен да бъде начело на лечебното заведение. Недоволството започна още миналата седмица, когато бяха дадени примери за скандални според протестиращите назначения. 

#"Пирогов" #преструктуриране #Министерството на здравеопазването #Кирил Ананиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"