Не се очаква вълна от завръщащи се българи след Брекзит

Не се очаква вълна от завръщащи се българи след Брекзит
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Не смятам, че ще има вълна от завръщащи се българи от Великобритания след Брекзит. Това са хора, които са трайно установени там, но затруднение в придвижването ще има. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за бТВ. Година след встъпването си в длъжност като вицепрезидент Йотова се чувства добре. Тя все пак призна, че работата й като евродепутат й липсва, тъй като това са били 10 години от живота. Процедурата за даване на гражданство е прецизна, всички институции работят и всички сме отговорни. Понякога процедурата се бави, но хората трябва да имат търпение, каза още Йотова.

Тя уточни, че не контролира Комисията за даване на гражданство, а работи заедно с нея. Един министър на здравеопазването беше бламиран от министър-председателя. Депутатите не се вслушаха във ветото на президента и го обвиниха, че създава фалшиви новини и не е подготвен. Хора като Цветан Цветанов му дължат извинение. Така Йотова коментира предстоящото днес гласуване да отпадне забраната за нови медикаменти. Тя смята, че трябва да се понесе отговорност за случилото се с този мораториум. Здравният министър Кирил Ананиев дълго е обяснявал защо това е правилно решение, а малко по-късно Бойко Борисов върнал с едно изказване всичко там, откъдето е започнало и обезсмислил аргументите на министъра си. „На второ място нека помислим дали действително става дума за икономия на няколко десетки милиона лева, при положение, че скоро се разпредели един сериозен бюджетен излишък.

Дали тези 40 млн. са проблем и кой има интерес от това да ги няма тези лекарства. Преди няколко дни един вече бивш зам.-директор вече, назова хората с имена”, добави Йотова. Тя изрази надеждата гласуването днес да не замете проблема под килима и да остане неразплетен. В ГЕРБ „къкри битка”, смята Йотова. „Явно Цветанов не си владее групата и не е в синхрон с премира. Убедихме се, че няма да дочакваме коректен тон от тях. Явно в ГЕРБ няма достатъчно координация”, каза тя. Комисията, която щеше да определя скъпите лечебни терапии, Йотова определи като цинична и с „функции на Господ”. По повод ветото върху антикорупционния закон Йотова посочи, че не е имало дискусия между двете четения.

По думите й президентът Радев в трън в очите на Цветанов и очевидно се води кампания срещу президента. Вотът на недоверие за Йотова не е просто пушилка, а повод за дискусия да се покаже дали законът ще работи и хората ще получат справедливост. Стабилността, за която говорят от ГЕРБ е по-скоро въпрос на желанието им да останат във властта, каза тя. Законът за ревизирането на приватизацията е за да бъде „ударен” лидера на левицата Корнелия Нинова, коментира вицепрезидентът. Показателно е ,че такъв проект още няма. Според нея проблем в БСП има заради участието на лидера й в раздържавяването, но няма да се стигне до смяна на властта, предаде БГНЕС.

#Брекзит #завръщане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници