ВЯЕЦ "Свети Никола" отново ще спира турбините, за да предпази зимуващите птици

ВЯЕЦ "Свети Никола" отново ще спира турбините, за да предпази зимуващите птици
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Най-големият ветроенергиен парк в България - „Св. Никола“ в община Каварна, е готов да посрещне ятата от гъски, които  посещават района през най-студените зимни месеци, когато сладководните езера при Шабла и Дуранкулак замръзнат, съобщиха представители на съоръжението. 

Вятърният парк прилага  система за спиране на турбините в рискови за прелетните и зимуващите птици ситуации. Основната цел на системата е ефективното управление и минимизиране на риска от смъртност на птици от роторите на вятърни генератори. Така например през 2017 година ВЯЕЦ „Св. Никола“ е спирал работа за общо 86 часа.

Вятърният парк следи за прелитащи и хранещи се птици чрез  комбинация от радарна система и обучени орнитолози. По време на периодите на есенна миграция и зимуване орнитолозите на „Св. Никола“ извършват ежедневни наблюдения на местоположението и числеността (включително и на видовия състав) на птиците, както и на поведението при хранене на ятата.

Данните от последния годишен орнитологичен доклад на ветропарка за 2016 година показват, че системата работи ефективно. В периода 1 декември 2015 – 30 март 2016 г. във въздушното пространство на парка са наблюдавани в полет и при хранене общо около  130 000 гъски, от които 6000 от вида червеногуша гъска. Най-голямо присъствие е регистрирано през втората половина на януари. Както в предходните години, така и при направените в посочения период  общо 480 проверки, около турбините не са регистрирани сблъсъци на птиците.

Съгласно Международния съюз за защита на приpодата (IUCN),  природозащитният статус на Червеногушата гъска от 2015 г. се е подобрил от „застрашен“ на „уязвим“, като основание за това е постоянно увеличаващата се численост на световната популация. България е едно от основните места за зимуване на този вид, който често се среща в ята, заедно с по-многочислената Голяма белочела гъска.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »