В Сърбия и Хърватия задържаха 17 души за контрабанда на мигранти в ЕС

В Сърбия и Хърватия задържаха 17 души за контрабанда на мигранти в ЕС
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

В съвместна операция сръбската и хърватската полиция задържаха 17 души, заподозрени в контрабанда на десетки имигранти в Европейския съюз, съобщава сръбското министерство на вътрешните работи, цитирано от "Ройтерс".

Сърбия е в центъра на миграционната криза през 2015 г. и 2016 г., когато стотици хиляди хора, избягали от войни и бедност в Близкия изток и Азия, тръгнаха през Балканите, за да достигнат до Европейския съюз.

Този маршрут бе ефективно затворен миналата година, но продължават да пристигат доста мигранти, главно от Турция през България. Много мигранти използват контрабандисти, за да достигнат до ЕС.

В изявление министерството на вътрешните работи съобщава, че задържаната в Белград и в четири северни града група е от 12 сърби и един афганистанец. Полицията в съседна Хърватия задържа още четирима заподозрени, каза той.

"Смята се, че тази престъпна група улеснява незаконното преминаване на границата и транзит ... общо 82-ма са мигрантите от Афганистан, Иран и Ирак, от които са взели 1500 евро на човек", се казва в съобщението.

Официални данни сочат, че в Сърбия има около 4,500 имигранти в държавни лагери. Правоохранители твърдят, че още стотици са разпръснати в столицата Белград и градовете по хърватската граница.

#Сърбия #Харватия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници