Русе и Гюргево строят четирилентов път от Дунав мост за 7 млн. евро

Русе и Гюргево строят четирилентов път от Дунав мост за 7 млн. евро
В Русе бе подписан договора по проект „Подобряване на достъпността на еврорегион Русе–Гюргево с паневропейски транспортен Коридор № 9“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русе и Гюргево правят четирилентов път от Дунав мост с близо 7 млн. евро по проект за разработване на паневропейски транспортен Коридор № 9.

В церемонията по подписването на договора участваха кметът Пламен Стоилов и държавният секретар на Министерството на регионалното развитие и туризма на Румъния Марчел Йоан Болош, предаде БГНЕС.

В България трансграничният проект предвижда реконструкция на отсечката по бул. „Тутракан“ от Дунав мост до Захарна фабрика.

Електрическите мрежи, както и водоснабдителните, канализационните и телекомуникационните ще бъдат рехабилитирани, а пътното платно ще бъде разширено до четирилентов път.

Подобряването на тази комуникационна връзка с центъра на Русе е крайно необходимо предвид множеството фирми, които се намират в района, и постоянния поток на леки автомобили от моста.

Ще бъде изработена и обща система за събиране, обработка и обмяна на информация, която ще позволи по-добро управление на трафика с цел предотвратяване на задръствания и пътнотранспортни произшествия.

Подписването на договора е забавено с две години поради уточняване на различни детайли по документите.

Въпреки това от Община Русе са убедени, че ще успеят да се вместят в крайния срок от 31 декември 2013 г.

„Бул. „Тутракан“ е една от входно-изходните магистрали на Русе. Тя е в изключително лошо състояние, но след 36 месеца смятаме, че ще разполагаме с една реконструирана пътна артерия, която отговаря на всички европейски стандарти“, каза кметът Пламен Стоилов.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николина Николова изтъкна, че подписването на този договор не само подобрява достъпността до паневропейски Коридор № 9, но и спомага за развитието на туристическия потенциал и икономиката на двата региона.

„Обединяването на нашите усилия ще допринесе за подобряване на жизнения стандарт и за повишаване конкурентоспособността на нашите предприятия. Само с общи усилия можем да направим различен нашия дунавски регион“, допълни Николина Николова.

От своя страна Марчел Йоан Болош припомни, че България и Румъния вече трябва да се готвят заедно за следващия програмен период 2014–2020 г., за да използват основно потенциала на река Дунав и да го остойностят в евро.

„Днес подписваме един договор, който е свързан с пътищата, но следващите проекти вече ще бъдат свързани с речните пристанища и туризма, за да привличаме повече европейски пари“, увери Марчел Йоан Болош.

#Русе #Гюргево #България #Румъния #Пламен Стоилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"