Какви мерки ще се вземат срещу мръсния въздух в София?

Какви мерки ще се вземат срещу мръсния въздух в София?
A A+ A++ A

Масов протест срещу мръсния въздух. Снощи стотици жители на няколко столични квартала излязоха по улиците на града и поискаха спешни мерки срещу замърсяването. Хората поканиха кмета на града Йорданка Фандъкова и екоминистър Нено Димов да им дойдат на гости. Протестиращите поискаха Столичната община да вземе мерки за опасно високите нива на фини прахови частици във въздуха и обявиха, че взетите до момента мерки не са достатъчни. Демонстрантите настояха за засилен денонощен контрол срещу изгарянето на отпадъци и поставянето на постоянни измервателни станции.

 
„Проблемът е изключително сериозен. Това, че има поставена мобилна станция за измерване чистотата на въздуха, не ни успокоява по никакъв начин. Искаме от институциите да вземат реални мерки. Искаме Столична община да вземе мерки относно гетото „Виетнамски общежития”, което бълва цялата тази мръсотия във въздуха. Искаме да се вземе решение на заседание на Столичния общински съвет за премахване на гетото. Това са общински жилища, които са в окаяно състояние и вътре се гори, каквото се намери – гуми, дрехи втора употреба, които са обработени с химични материали, както и всичко, което се намери в кофите за боклук. Това е тотален геноцид и е крайно време да бъдем чути”, заяви за NOVA жителка на столичния квартал „Красна поляна”.

 
Недоволните жители на София заплашват с нови протести.
 
„В поредица от четири денонощия в момента се извършват замервания на такива критични точки, посочени от гражданите в техните сигнали. Тези замервания се правят на територията на столичните квартали „Овча купел”, „Красна поляна” и „Илинден”. Но няма станция, която да е непосредствено пред „Виетнамските общежития”, където е искането да има постоянна станция”, коментира Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда в СОС.

 
По думите ѝ Столичната община се ангажирала през 2018 г. да изгради собствена мониторингова система за чистотата на въздуха.

#мръсния въздух #замърсяването #Йорданка Фандъкова #Нено Димов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"