217508 статии       |       477 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.8761| EUR 1.95583| GBP 2.25721|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Започва Ханука - празникът на светлината

17 декември 2017, неделя / 09:59; Коментари: 0
Send to Kindle
Започва Ханука - празникът на светлината

Еврейските общности по целия свят започват осемдневен празник - Ханука - празникът на светлината.

Президентът Румен Радев ще участва в тържествената церемония за запалване на свещите на Ханука - Празникът на светлината. Държавният глава ще запали основната свещ на церемонията, с която се отправя послание за мир, разбирателство и успех.

Церемонията ще започне в 17.00 ч. в Централната софийска синагога.

Празникът на светлината Ханука е празник с исторически характер - Йерусалим и цялата древна Юдея се намирали под елинска власт. Управлявала династията на Селевкидите. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в храма била забранена, а светлината от менората (ритуалния седемсвещник) - угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание.
 
Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото - светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло. За това и до днес евреите честват героичния подвиг на освобождението от робството и разказват историята на чудото.

На Ханука, в продължение на осем дни, последователно се палят осем свещи в ритуалния свещник - ханукия, като всеки ден се увеличава броят им. Пали се една основна свещ, наречена шамаша и свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства.


Традиционният за празника поздрав е "Хаг Ханука Самеах!".

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: