Какво налага поскъпването на цената на водата

Какво налага поскъпването на цената на водата
A A+ A++ A

Поскъпване на водата в 14 области в страната. Най-солена ще бъде водата в Ямбол, там скокът на цената ще е с 20 процента. В София увеличението ще бъде почти 10%. Най-скъпа вода ще плащат във Враца, в Силистра и в Шумен. Там цената става над 3 лева за кубик.  Енергийният регулатор одобри поскъпването с между 3 и 20%.  Имаше и протест с основни оратори- депутатите от БСП.

 

Каква е логиката на поскъпването на цената на водата?

„Два са основните фактори за поскъпването на водата в момента. На първо място, специално в случая с Дива Слатина, имаме промяна през 2015 г., с която се въведе институтът на единната цена на водата, използвана от един и същи оператор на водата. Например, ако в Монтанско имаме различни цени на водата в градовете, сега, на база солидарния модел, имаме единна цена на територията на цялата област”, коментира в студиото на „Събуди се” министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

„Новите услуги като пречистване и отвеждане на мръсните води, също струват пари. Нашата основна цел е да запазим водния ресурс, да го направим по-чист и след 10-20 години той да е достъпен за българските граждани, както и в момента”, добави министър Нанков.

След Нова година започва общественото обсъждане на Закона за ВиК. А в текстовете се предвижда въвеждането на водни помощи на социално слабите.

На въпрос „Как ще се премери качеството на услугите на ВиК?”, регионалният министър отговори: „Качеството на услугата се мери в липса на аварии, или с намаляване на авариите. Очакваме между 15 и 45% редуциране на водозагубите в дългосрочен 15-годишен период. Но не трябва да сатанизираме ВиК дружествата”. 

#поскъпване #Ямбол #Враца #Силистра #Шумен #регулатор #ВиК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай