Над 100 съдии поискаха оставката на ВСС

Над 100 съдии поискаха оставката на ВСС
Съдии от цялата страна, някои отложили делата си, а други – в отпуск, адвокати, представители на неправителствени организации се събраха на протеста. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В безпрецедентен протест над 100 съдии поискаха оставката на Висшия съдебен съвет заради уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Магистратите бяха подкрепени от адвокати и неправителствени организации, които се събраха пред сградата на съвета, предаде БНР.

Съдии от цялата страна, някои отложили делата си, а други - в отпуск, адвокати, представители на неправителствени организации се събраха на протеста.

Последователността на исканията им е: търсене на законова възможност за отмяна на уволнението на съдия Мирослава Тодорова и, второ, – незабавна оставка на ВСС.

Съдиите, очевидно в несвойствена за тях роля на протестиращи, коментираха, че не намират мотиви в уволнението на Мирослава Тодорова, освен това, че е председател на Съюза на съдиите и води дело за клевета срещу вътрешния министър. Те са категорични, че тя е уволнена заради позициите си.

С протестиращите се срещна един от членовете на ВСС – Пламен Стоилов, който призна, че е от тези, предложили да бъде образувано дисциплинарно дело срещу Тодорова.

Той заяви, че не вижда причина да подава оставка, а решението за уволнение на Тодорова е напълно законно и затова няма да се отменя.

Стоилов се аргументира, че още седем прокурори са били уволнени заради бавно правосъдие, и изнесе данни за друго дело, гледано от Тодорова, което, според него, е било погасено по давност днес.

Как е получил тази информация и дали действително става дума за случай на Мирослава Тодорова, той не можа да отговори и набързо прекрати срещата.

В 13 часа Тодорова ще застане пред медиите, за да коментира уволнението си.

Във Варна президентът Росен Плевнелиев изрази притеснение от протестa на съдиите. Според него решението на досегашния ВСС оставя съмнения за необективност.

Държавният глава препоръча на съдиите в страната да следват прозрачна процедура при номиниране на нови членове на ВСС, както правят магистратите във Варна.

Според Плевнелиев така новият Висш съдебен съвет ще има необходимата легитимност и авторитет.

#съдии #СГС #САС #СРС #ВКС #протест #ВСС #решение #Мирослава Тодорова #председател на Съюза на съдиите #уволнение #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници